Alex Vallentgoed (rechts), van de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend, verzorgt rondleidingen.
Alex Vallentgoed (rechts), van de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend, verzorgt rondleidingen. (Archieffoto: Han Giskes)

Historische dag oude begraafplaats Nieuwstraat

Historie

PURMEREND - Zaterdag 13 mei is van 10.00 tot 16.00 uur de historische dag op de oude begraafplaats aan de Nieuwstraat. Zij die een of meer graven hebben geadopteerd, vrienden, leden en andere belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen. De dag is eveneens bedoeld om adoptanten in het zonnetje te zetten. Voor koffie of thee met iets lekkers erbij wordt gezorgd. Bijzonder zijn de rondleidingen die Alex Vallentgoed (hij is van de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend, SBOP) van geeft. Een kraampje met veel informatie staat prominent opgesteld. 

De oude begraafplaats is de laatste rustplaats van veel bekende maar ook onbekende Purmerenders. Zij hebben als laatste rustplek gekozen voor deze plaats. Op veel graven rust nog een eeuwig durend recht, maar voor veel graven is het tijdelijke recht verlopen. Ruimen is dan hun lot.
De Purmerenders die op deze begraafplaats rusten hebben Purmerend gemaakt wat het nu is. Stadsgenoten die als notabelen veel hebben gedaan voor de stad, en ook minder bekende Purmerenders die actief deelnamen in verenigingen en andere organisaties rusten hier. Generaties na hun plukten en plukken daar nog steeds de vruchten van.

Dit alles was voor de leden van de stichting de reden om zich blijvend in te zetten voor het behoud van de begraafplaats tot in lengte van dagen.