Lynn (10) en burgemeester leggen krans op Kaasmarkt

Historie

PURMEREND - We moeten de verschrikkelijke verhalen van de oorlogen blijven doorvertellen aan onze kinderen en kleinkinderen en de slachtoffers blijven herdenken. Dat is elk jaar de boodschap die in de aanloop naar 4 mei klinkt. De 10-jarige Lynn was gisteravond, tijdens de Dodenherdenking op de Kaasmarkt en bij het monument aan de Jaagweg, de verpersoonlijking van die boodschap. 

De tekst loopt onder de foto door


De 10-jarige Lynn en burgemeester Van Selm leggen een krans op de Kaasmarkt. Foto: Han Giskes

Zij legde samen met burgemeester Ellen van Selm een krans op de Kaasmarkt waar honderden belangstellenden stonden te wachten. Burgemeester Van Selm en Dick Blokker (4 en 5 mei comité) waren de sprekers en Sebastiaan Stroosnijder van de Dichterskring droeg een gedicht voor. 

De tekst loopt onder de foto door


De stoet op weg naar het monument aan de Jaagweg. Foto: Han Giskes

Voorafgaand aan de herdenking op de Kaasmarkt toog een indrukwekkende stoet mensen als een lang lint richting Jaagweg om daar stil te staan en bloemen te leggen bij het monument. Met de burgemeester en vertegenwoordigers van het 4 en 5 mei comité aan het hoofd. Ook elders in Purmerend en Beemster werd uitgebreid herdacht. 

Na de dodenherdenking waren er verschillende mogelijkheden om nog langer stil te staan bij oorlogslachtoffers. In de NIcolaaskerk was een herdenkingsconcert, in De Purmaryn speelden NKT-leerlingen het stuk ‘In flarden’, en het filmhuis draaide Het verzwijgen.

De tekst loopt onder de foto door


Familieleden van de omgekomen RAF-piloten waren opnieuw van de partij in de Zuidoostbeemster. Foto: Cees Bandt

Ook elders in Purmerend en Beemster vonden herdenkingen plaats. Onder meer bij het beeldje van Anne Frank op de hoek van de Anne Franklaan en Hannie Schaftstraat in de Wheermolen. Wethouder Coen Lageveen legde hier een krans en een van de sprekers was Onno Seegers.

De tekst loopt onder de foto door


De herdenking bij het beeld van Anne Frank. Foto: Cees Bandt

In de Beemster was er een drukke en indrukwekkende herdenking bij het Monument voor Geallieerde Vliegers aan de Zuiderweg. Hier werden de 2 RAF-piloten herdacht die op 19 augustus 1940 omkwamen toen hun vliegtuig uit de lucht werd geschoten. Onder de aanwezigen familieleden uit Nieuw Zeeland en Canada.