Bewustwording, gemak en plezier bij FietsEvent op terrein IJs- en Inline- Skateclub

Nieuws

PURMEREND - Speciaal voor senioren van pakweg 55 jaar en ouder is vrijdag 12 mei op het terrein van de IJs- en Inline-Skateclub Purmerend het FietsEvent Purmerend 2023. Bewustwording van en gemak tijdens het fietsen, beleving, duurzaam en - niet te vergeten - gezelligheid zijn de kernpunten van het gratis toegankelijke evenement. Van 11.00 tot 14.00 uur komen alle aspecten van het fietsen aan de orde. Voorafgaande aan de opening, om 09.30 uur, is de start van de eerste van twee uitgezette fietstochten, met gids, vanaf het evenemententerrein. De tweede fietstocht start om 13.45 uur. 

Tekst loopt onder foto door


Dit groepje vond het vorig jaar duidelijk geslaagd. (foto: aangeleverd)

Op het terrein aan het Trimpad in Purmerend Wheermolen is van alles te zien en leren over het fietsen op oudere leeftijd. FietsEvent 2023 is een organisatie van sportbedrijf Spurd in nauwe samenwerking met de partners De Jongh Fietsspecialist, Medipoint (met verschillende soorten elektrische fietsen en met afwijkende fietsmodellen om langer te kunnen blijven fietsen), Oorwerk (hoortesten), Fysiotherapeuten Purmerend, Tworby (over het ombouwen van de eigen fiets tot een stabiele driewieler), loket WMO van de gemeente Purmerend, WelzijnWonenPlus Purmerend en IJs- en Inline Skateclub Purmerend. Er is een uitgebreid informatief, gezellig en actief programma samengesteld. Evenals vorig jaar opent wethouder Sport Mario Hegger het event. Hij maakt als fietser met een riksja met een bezoeker een korte rondrit. Het woord riksja komt uit het Japans en betekent ‘op mensenkracht aangedreven voertuig’. Hegger fietst als zogeheten ‘duwer’ het lichtgewicht tweewielig karretje.

Helen Kaptein is namens sportbedrijf Spurd verantwoordelijk voor de organisatie en coördinatie. Zij was er de vorige twee edities ook bij en als er uit beide keren een gezamenlijke conclusie getrokken kan worden, is het dat het FietsEvent aan een zekere behoefte voldoet, gewaardeerd wordt en als evenement groeiende is. “De eerste keer kwamen er 30 deelnemers op af en vorig jaar waren er al 80 deelnemers. We hopen komende vrijdag op nog meer bezoekers”, zegt Helen in de aanloop naar het fietsevenement. 

Tekst loopt onder foto door


Alle aspecten van het veilig en verantwoord fietsen komen aan de orde. (foto: Han Giskes)

Met enige regelmaat horen en lezen we de verhalen dat het verkeer alsmaar drukker wordt en dat dit zeker ook consequenties heeft voor het fietsverkeer. Helen Kaptein: “Het aantal fietsongevallen neemt toe en in sommige gevallen zelfs met nare afloop. Het is belangrijk dat fietsers zich daar bewust van zijn of worden. Zij moeten veilig en verantwoord deelnemen aan het verkeer. Het event op 12 mei is een goede gelegenheid om een aantal dingen te testen. Ten eerste: is het nog verantwoord om te fietsen? Is bijvoorbeeld je handelingssnelheid nog goed genoeg, heb je genoeg zelfvertrouwen om je op de fiets in het drukke verkeer te begeven. Maar ook: hoe staat het met je zintuigen. Is het gehoor nog goed, zie je nog voldoende om alles waar te kunnen nemen. De bezoekers kunnen ook fietsfit oefeningen volgen. En hun fiets door fietsspecialist Piet de Jongh gratis laten controleren op veiligheid en de juiste afstelling. En op het terrein wordt een parcours uitgezet. Om iedereen de mogelijkheid te geven dingen in de praktijk te testen. Al deze dingen komen samen op 12 mei.”

Gratis fietsspiegels

Voor bezoekers van het event zijn enkele tientallen gratis fietsspiegels beschikbaar. Zolang de voorraad strekt zijn ze verkrijgbaar inclusief gratis montage. Een fietsspiegel is zeker voor oudere fietsers belangrijk voor veilig fietsen. Bovendien vergroot gebruik van een fietsspiegel het zelfvertrouwen als verkeersdeelnemer. “Ik kan me nog herinneren dat er tijdens de editie van vorig jaar een man was die  er niet aan moest denken om een spiegel op zijn fiets te laten monteren. Uiteindelijk liet hij deze toch plaatsen en na afloop was hij razend enthousiast”, vertelt Kaptein. 

Naast de gratis fietsspiegels zijn er met het Rad van Fortuin andere leuke fietsaccessoires (fietsbel, slot, pomp, fietstas enzovoorts) te winnen. Iedere deelnemer mag een slinger aan het rad geven. 

Tekst loopt onder de foto door


Helen Kaptein geeft hier een deelnemer van vorig jaar een gratis fietstas. (foto: Han Giskes)

Zoals gezegd vertrekken om 09.30 uur en 13.45 uur anderhalf uur durende fietstochten met gidsen door Purmerend en omgeving. Afhankelijk van het aantal deelnemers kan men gratis meedoen. Het is wel noodzakelijk om je vooraf aan te melden via info@spurd.nl of via telefoonnummer 0299 41 81 00. 

Doortrappen

Het FietsEvent 2023 is een Purmerendse uitwerking van het landelijke programma Doortrappen van de landelijke overheid. Helen Kaptein tot slot|: “Grappig is dat andere steden al bij ons hebben geïnformeerd hoe we zo’n evenement in deze vorm kunnen houden. Ik kan dus wel zeggen dat ons FietsEvent een olievlek gaat worden en dat is zonder meer een goede zaak.”

Het terrein van de IJs en Inline-Skateclub Purmerend (Trimpad 10 in Wheermolen) is vrijdag 12 mei open van 11.00 uur tot 14.00 uur.