Op deze foto is de omwalling goed te zien. De aanleg begon al in 1572.
Op deze foto is de omwalling goed te zien. De aanleg begon al in 1572. (Foto: aangeleverd)

Wandeling langs de historische grachtengordel van Purmerend

Historie

PURMEREND - In Purmerend is nog ruim 800 meter over van een historische grachtengordel, onderdeel van het verdedigingsbolwerk uit de 17e eeuw. Gids Jan Kramer vertelt op 21 mei tijdens een wandeling van de Vereniging Historisch Purmerend boeiende verhalen over het ontstaan van de grachtengordel, de bolwerken en het groen dat er te zien is.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) tussen het Spaanse rijk van koning Filips II en de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden besloot het gemeentebestuur van Purmerend de stad te beschermen door de aanleg van een stadsgracht, en een omwalling van drie meter hoog met enkele zogenaamde bolwerken. Zoals het bolwerk in de hoek van de Nieuwstraat en de Plantsoengracht; de Oude Begraafplaats daar dateert van 1664 en is een van de oudste Purmerendse monumenten. De historische grachtengordel waarvan ruim 800 meter bewaard is gebleven, is gezichtsbepalend in het hedendaagse centrum van de stad en wordt omgeven door een prachtig wandelplantsoen, met een interessant en gevarieerd bomen- en heesterbestand. 

Leden van Vereniging Historisch Purmerend kunnen kosteloos meewandelen, en ze kunnen ook iemand meenemen. Niet-leden betalen € 3,50.

De VHP werkt met een reserveringssysteem voor activiteiten onder de vlag van de vereniging. Belangstellenden voor deze wandeling kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar reservering@vereniginghistorischpurmerend.nl of te bellen naar 0299- 428964. Er kunnen maximaal 20 mensen mee wandelen. Als er meer belangstelling is, wordt z.s.m. nog een extra wandeling gepland.