Simon Gitsels achter het keyboard in zijn studio.
Simon Gitsels achter het keyboard in zijn studio. (Foto: aangeleverd)

Simon Gitsels haakt aan bij de PianoWandeling 2023

REGIO - Anderhalf jaar geleden verhuisde musicus Simon Gitsels van Berlijn met zijn familie naar Edam. In het monumentale pand van Dwars aan de Voorhaven – op enkele meters van vele honderden vinylplaten, werkt hij in zijn eigen studio vol met keyboards en computers aan muziek van Maan, Gerard Joling of Roel van Velzen – of aan zijn eigen muziek.

Keyboards en computers aan de Voorhaven in Edam 

Tijdens de traditionele PianoWandeling van zondag 28 mei is de hal van Dwars voor zijn studio één van de 20 plaatsen waar muziekliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Een hal waarvan Simon zegt: "de akoestiek is hier verrassend goed."

In een oude (grachten)panden, kerken of winkels speelt 1e Pinksterdag muziek de hoofdrol. Voor elk wat wils: klassiek, pop, Dixie, Jazz, Minimal Music: het is er allemaal in allerlei vormen en samenstellingen. Alle optredens hebben één ding gemeen: professionaliteit staat voorop. 

Gitsels werkte na zijn conservatoriumopleiding in Utrecht als sessie-muzikant. Hij speelde onder meer bij Mathilde Santing, Angela, Groothuizen en Edsilia Rombley. Een eigen band was er natuurlijk ook, samen met Michiel Flamman: Solo. Die band stopte in 2008, maar inmiddels staat een nieuwe plaat op stapel.

Alle optredens tijdens de wandeling hebben gemeen dat professionaliteit voorop staat

De PianoWandeling is ook voor Simon Gitsels een nieuw fenomeen: "Michiel en ik brengen in de hal voor de studio een set van pakweg drie kwartier. Ik heb er ontzettend veel zin in, want het scheppen van niets naar iets, dat is zo leuk. Met het studiowerk merk ik dat heel vaak. ’s Avonds vraag je je af: wat gaan we morgen doen en dan begin je soms maar ergens aan. Als dat vervolgens iets wordt dat de moeite waard is, geeft dat heel veel voldoening. En het helpt natuurlijk dat ik na 40 jaar piano spelen nog steeds geweldig leuk vind."

Meer informatie over de PianoWandeling is te vinden op https://www.piano-edam.nl/