Lydia Tár, gespeeld door Cate Blanchett, is de eerste vrouwelijke dirigent bij het Berliner Philharmoniker.
Lydia Tár, gespeeld door Cate Blanchett, is de eerste vrouwelijke dirigent bij het Berliner Philharmoniker. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend de komende dagen draait in 't Stamhuis, Kerkstraat 11 in Purmerend.

Bernard Haitink noemde de slagwerkgroep van het Koninklijk Concertgebouw Orkest indertijd ‘een eigen republiek’. De regisseurs zoomen in op hun onderwerp en dat maakt de documentaire zo interessant. De paukenisten nemen ons mee hun ‘kast’ in, daar liggen de schatten. De stokoude triangel met minstens een eeuw ‘ingespeelde’ klank, dertig bekkens, dik en dun, groot en klein. Geen componist die voorschrijft welke bekkens je moet kiezen, dus snappen we meteen dat een slagwerker wel eigenzinnig moet zijn.

Vrijdag 12 en dinsdagavond 16 mei De koninklijke republiek – Carmen Cobos / Kees Ryniks, Nederland, 2022, 95.



 ‘De koninklijke republiek’ is een film over liefde en kwetsbaarheid. We horen hoe één persoonlijk complimentje van dirigent Mariss Jansons het prille zelfvertrouwen van slagwerkers een oppepper gaf en we zien een van hen stralen als hij het vel van de trom aait. Er zit een beetje groepspsychologie en een snufje pensioentragiek in de film, maar hij toont vooral de betrokkenheid van de musici bij ‘hun’ orkest.

Zaterdagavond 13 en dinsdagmiddag 16 mei Tár – Todd Field, Verenigde Staten, 2022, 158’.


Lydia Tár (Cate Blanchett) is de eerste vrouwelijke dirigent bij het Berliner Philharmoniker. Ze is op de toppen van haar kunnen: ze is het onderwerp van een lovend portret in The New Yorker. Ze werkt aan een boek over zichzelf en componeert een muziekstuk. Maar wanneer haar assistent steeds wanhopiger e-mails krijgt van een voormalige collega, begint Lydia’s succesvolle leven langzaam in te storten.

‘Tár' is een gelaagde studie van een vrouw die haar leven uiteen ziet vallen door dezelfde overmoed die haar zo succesvol maakte.

Tijden en prijzen

De avondvoorstelling begint om 20.00 uur, de middagvoorstelling om 13.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden € 6,00). Neem je reserveringsbewijs mee, digitaal of op papier, de code die erop staat wordt gescand.

Reserveren

Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die er gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl


 

Bernard Haitink noemde de slagwerkgroep indertijd 'een eigen republiek'.