Barack Obama tussen de tulpen in de Beemster.
Barack Obama tussen de tulpen in de Beemster. (Foto: aangeleverd)

Het is maar van welke kant je het bekijkt

Onverwacht hoog bezoek komt niet veel voor in Purmerend maar hoe hoog is hoog. Neem de voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama, niet de minste dus. Echter, zo hoog is hij niet meer en zodoende kon hij onder de radar een flitsbezoek brengen aan onze gemeente en hoefde er geen opgewaardeerde wethouder met ambtsketen ten tonele te verschijnen. De gepensioneerde president werd hartelijk welkom geheten door een hardwerkende boerenfamilie en werd hem uitgelegd hoe een tulp groeit en wat een prachtige tulpenvelden wij in onze gemeente hebben. 

Of zou het gegaan zijn over de bedreigende en bedreigde koetjes en kalfjes Het is maar van welke kant je het bekijkt. Obama was in Nederland vanwege een nevenactiviteit en dat brengt mij bij het fenomeen nevenactiviteiten. Een blik op de website van de gemeenteraad van Purmerend bracht mij bij een systeem dat vroeger ondenkbaar was, het raadslid volg-systeem. In de voetballerij bestaat ook zo'n systeem waarmee gezien kan worden wat de prestaties in het veld zijn. De raadszaal is ook een soort veld of strijdperk alhoewel dat in Purmerend wel meevalt; men vecht elkaar nou niet echt de tent uit en er wordt niet met bier gegooid. Een versnipperde oppositie zorgt ervoor dat het college met gemak de nul houdt. Het systeem bepaalt de financiĆ«le waarde van de voetballer en een ander systeem, de geestelijke inbreng van het raadslid, door beide groepen wordt het systeem nauwlettend in de gaten gehouden. 

Het raadslid zal met een schuin oog kijken naar zijn prestatiecurve om vol trots aan zijn nicht in Maastricht zijn of haar verrichtingen in de raad van Purmerend te laten zien. Maar ook de belastingbetaler kan zo zien wat er gezegd en besloten is door zijn of haar favoriete raadslid, wat een openheid maar ook wel erg strak geadministreerd allemaal. Mijn grootvader was ooit wethouder in een middelgrote gemeente in Groningen, zijn verrichtingen zijn opgeschreven en liggen nu te verstoffen in een regionaal archief.

Terug naar de huidige raadzaal, het politieke speelveld. Ik zie de burgemeester al een televisiegebaar maken om uitspraken van de raadsleden via de VAR terug te willen zien op het grote scherm. Ik vraag mij ondertussen wel af wie bedacht heeft dit systeem aan te schaffen. Welk miskent talent wil zichzelf op de kaart zetten of is het gewoon ijdeltuiterij op de apenrots. 

Een ander apart detail in het systeem is dat het lid zijn van de gemeenteraad de voornaamste functie is en de baan in het dagelijks leven als nevenactiviteit wordt gezien. Het is maar van welke kant je het bekijkt.


CHRIS DE VRIES