Opening van nieuwe havenkantoor

PURMEREND - Het havenkantoor aan het Whereplantsoen is vernieuwd. Vrijdagmiddag 2 juni wordt dit feestelijk geopend door wethouder Mario Hegger. Hierbij zijn ook het bestuur en de vrijwillige havenmeesters van de watersportvereniging aanwezig.

In 2016 werd de haven uitgebreid met 50 passantenplaatsen langs het Noordhollandsch Kanaal. De unit aan het Whereplantsoen, die sinds 2007 dienst deed als havenkantoor, paste toen niet meer bij de uitstraling en kwaliteit van de haven. En ook niet bij de uitstraling en gastvrijheid die wij als gemeente Purmerend willen uitdragen naar onze bezoekers. Ook bleek uit onderzoek onder de passanten dat zij een hoge waardering voor de haven gaven, maar een stuk minder voor de sanitaire voorzieningen.

Reden om 5 jaar geleden samen met de watersportvereniging te zoeken naar een andere geschikte locatie voor het havenkantoor. In 2020 kregen we de kans om op de begane grond van het Whereplantsoen 9 een nieuw havenkantoor te maken. Overleggen tussen de watersportvereniging en gemeente over uitstraling en inrichting van het havenkantoor en over de huurovereenkomst volgden. Uiteindelijk is er in 2022 definitief gekozen voor de nieuwe locatie. 

In 2022 nam Don Bijl afscheid als burgemeester van gemeente Purmerend. Als dank voor zijn 13-jarig burgemeesterschap is de drijvende steiger van de haven aan de Kanaalkade officieel naar hem vernoemd. Het gemeentebestuur bood hem als afscheidscadeau een gedicht aan.

Het gedicht is geschreven door Thea de Hilster, de illustratie bij het gedicht is gemaakt door Eef de Hilster en de borden zijn ontworpen door JonkSign.