Pentti Jalonen.
Pentti Jalonen. (Foto: aangeleverd)

Finse Purmerade-dirigent Pennti Jalonen overleden

Algemeen

PURMEREND - Bij het woord Purmerade zullen de (iets) ouderen onder ons opspringen en herinneringen krijgen bij dit vierjaarlijkse jeugdmuziekfestival dat in 1966 voor het eerst werd gehouden en vervolgens tot 2002 om de vier jaar. Diegenen zullen dan ook de deelname van het Rauma Jeugdorkest uit Finland op het netvlies krijgen. Immers, alle buitenlandse deelnemers aan het festival werden destijds tijdelijk bij Purmerenders ondergebracht. Het Finse orkest meldde zich in 1966 als eerste internationale deelnemer aan en deed vervolgens aan alle edities mee. Met Pennti Jalonen als dirigent. Purmerade-organisator van het eerste uur Cor Wouda ontving recent bericht dat Jalonen op 96-jarige leeftijd is overleden.

“Pentti (bijnaam Pepe) begon op 12-jarige leeftijd met het bespelen van een althoorn, vleugelhoorn en klarinet. Later als leerkracht geschiedenis was het eigenlijk zijn hobby. In 1953 ging voor het eerst de Rauma Boys Band naar het buitenland en wel naar Noorwegen voor een concours waar 25 jeugdkorpsen aanwezig waren, onder wie 32 Rauma jongens. Een eerste prijs met lof van de jury. In 1956 sloten de eerste meisjes zich aan bij de Boys Band en werd de naam omgezet in Rauman Poikasoittokunta (Rauma Jeugdorkest)”, zegt Wouda.

Naast Noorwegen werden er reizen ondernomen naar Zweden, Denemarken, Duitsland, Zwitserland, Nederland (de eerste Purmerade in 1966 in Purmerend), Engeland, de Verenigde Staten, Estland, Letland, Kreta, Oostenrijk en Italië.

Het Rauma Jeugdorkest heeft in de geschiedenis een groot aantal jongeren als ware klaargestoomd die nu musiceren of gemusiceerd hebben in Finse en internationale beroepsorkesten. In 1994 op 70-jarige leeftijd gaf Pentti het dirigeerstokje over aan de beroepsdirigente Hannu Salminen. Op het moment van de leiderschaps-wisseling waren er 80 actieve jeugdige spelers verdeeld in een A en een B orkest. Pentti Jalonen leidde het orkest dat hij heeft opgericht vijf decennia lang.

Op 10 maart 1996, toen het Rauma Jeugdorkest zijn jaarlijkse concert hield, ontving Pentti Jalonen de unieke met robijnrode versierde First Anniversary onderscheiding van de bond van Finse blaasorkesten opgespeld voor zijn verdienstelijke werk. “Pepe was zeer ontroerd”, weet Cor Wouda. Hij zegt veel vrienden in de muziekwereld te hebben. “Maar Pepe, waar ik zoveel bewondering voor heb gehad, was werkelijk mijn allerbeste vriend. We hadden in de loop van de jaren persoonlijk (bezoeken aan Finland) maar ook vaak telefonisch en schriftelijk contact”, aldus Wouda tot slot.