In 2019 werd het oude stadhuis al eens mooi uitgelicht. Vrijdag aanstaande wordt de gevel tijdelijk blauw en geel gekleurd.
In 2019 werd het oude stadhuis al eens mooi uitgelicht. Vrijdag aanstaande wordt de gevel tijdelijk blauw en geel gekleurd. (Foto: Han Giskes)

Carillon oude stadhuis Kaasmarkt speelt vrijdagavond voor Oekraïne

Algemeen

PURMEREND - Vrijdag 24 februari, tussen 19.30 en 20.00 uur, wordt het carillon op het oude stadhuis aan de Kaasmarkt bespeeld als extra steun in de rug voor Oekraïne. Hierbij zijn in Purmerend verblijvende Oekraïners aanwezig. Met behulp van Triple Showtechniek wordt de prachtige gevel uitgelicht In geel en blauw, de kleuren van het door oorlog zo getroffen land. Aansluitend zullen om 20.00 uur de klokken van de Nicolaaskerk en de Lutherse Kerk tien minuten lang beieren.

Het spelen van veel carillons in Nederland aanstaande vrijdag is een Initiatief van Rotary, die stil wil staan bij het feit dat die dag precies een jaar geleden Rusland Oekraïne binnenviel. De vreselijke gevolgen kennen we allemaal en die oorlog moet zo snel mogelijk afgelopen zijn. Wat wij ervan meekrijgen zijn de mensen die hun land zijn ontvlucht. Van huis en haard verlaten en niet weten voor hoelang. En of ze überhaupt terug kunnen.  

Rotaryclub Purmerend hoopt dat zoveel mogelijk mensen komen luisteren en kijken en met hun aanwezigheid de Oekraïense vluchtelingen, die met zo’n 200 mensen in het Golfhotel verblijven, extra willen steunen. Aan statafels op de Kaasmarkt kan iedereen vanaf 19.00 uur met elkaar in gesprek. Happerij t Hoedje van de Koningin zorgt voor koffie en thee met iets erbij.

Rotaryclub Purmerend pikte het idee van Rotary Nederland dus graag op. Ook in Edam zal vanuit de Speeltoren het carillon klinken, bespeeld door beiaardier Akiko Mambu. In het hele land spelen carillons, van veel kerken, het Vredespaleis in Den Haag tot de Domtoren in Utrecht. Purmerend en Edam zijn ook graag van de partij! 

De Nicolaaskerk is van 17.30 uur open voor rust, stilte en desgewenst een kaarsje opsteken. De Poolse priester van de kerk is daar ook aanwezig en ook hij zal met de mensen, als ze dat willen, in gesprek gaan. De afsluiting is rond 20.30 uur.