Cor, Jan en Marcel.
Cor, Jan en Marcel. (Foto: Els Broers)

Met SuzeCinq is de bierbrouwerij terug op de Koemarkt

PURMEREND - Er wordt weer bier gebrouwen in de binnenstad, op de Koemarkt zelfs. SuzeCinq is het Blond en Tripel bier van vijf Purmerendse kameraden en het resultaat van vijf jaar doorzetten. Na een kleinschalige aanvang in Frankrijk staat hun eerste Purmerendse ‘batch’ in flesjes te rijpen, de tweede staat deze maandag te borrelen in het vat. “We zijn eigenlijk maar net begonnen, staan aan het begin van onze ontdekkingsreis. Want we willen ook nog andere bieren maken, zoals een bok.”

Cor van Dam, Marcel van Stein, en Jan van Leent zijn er, getooid in stoer leren schort met naam, druk bezig met het proces; het graan is gemalen en de ruimte is gevuld met de dampen van het hop in de grote ketel dat langzaam op kookpunt raakt. De andere twee, Pieter Dooper en Thimo Rietveld zijn er vandaag niet bij, maar elk kan de taken van een ander overnemen. Zo eens per maand hebben ze een samen een lange ‘brouwdag’ waarna het resultaat een maand lang in het vat kan gisten. “Brouwen is heel veel wachten en heel veel schoonmaken”, geeft Marcel aan. “Al met al zijn we de hele dag lekker aan het klooien. Maar je wil het wel goed doen. We zijn nog steeds lerend want hoe mooi is het om al die processen te beheersen en in de vingers te krijgen.” Tussendoor hebben ze wel even tijd om te vertellen waar deze tijdrovende hobby vandaan komt.

Liever een biertje ....

De mannen zijn al zo’n dertig jaar dik bevriend en maakten er een gewoonte van om samen uitstapjes te ondernemen. Survival in de Ardennen, bergwandelen in Schotland en Engeland, of iets cultureels in een stad. Elk jaar wel wat. Pieter had een boerderij gekocht in Suze, Frankrijk, waar ze ook regelmatig vertoefden. Het was de burgemeester van Suze die de vijf op het idee bracht om zelf bier te gaan brouwen. Traditiegetrouw ontvingen zij hem, in wijnland Frankrijk, met een goede fles wijn, maar kregen te horen; “ik heb liever een biertje..” De anekdote staat op hun website, want die uitspraak zette aan tot het opzetten van SuzeCinq, waarvan de Cinq verwijst naar het huisnummer.

“Wij dachten; we zitten hier toch elk jaar bij Pieter, waarom gaan we dat bier hier niet zelf maken”, zegt Marcel. Een gezamenlijke hobby. Die goed uitpakte omdat elk van de heren zo zijn eigen expertise en talenten heeft. De een is technisch, de ander handig, en Pieter bleek de echte receptenmaker. “We hebben allemaal onze eigen taak en inbreng, met wat we het beste kunnen. We kennen elkaar al zo lang, het valt gewoon vanzelf op zijn plek.”

Ze begonnen met vergelijkend warenonderzoek. Wat voor bier vinden wij lekker? Ze struinden in forums op internet om meer informatie te vinden. Cor: ’Daarna was het een kwestie van testen, brouwen, en kijken wat er uitkomt. We hebben op een gegeven moment zes verschillende bieren gebrouwen en laten proeven aan mensen uit het vak en groepjes bij Clementine. Onze Tripel smaakte het best. Die gingen we in het groot brouwen. En daarna ging het heel snel.” De brouwerij in Frankrijk bleek niet altijd even handig. “Je moest er teveel voor heen en weer, dat lukte niet altijd, een aantal van ons werkt ook nog.” 

Toen door corona Frankrijk helemaal geen optie meer was werd het tijd om verder te kijken. Het duurde even, maar ze vonden dichtbij huis, achter de Markthal, een nieuwe basis voor hun brouwerij waarin zij alle benodigdheden eigenhandig in elkaar timmerden. “Waar we in Frankrijk een kleine ketel hebben kozen we hier voor een 200 liter ketel. Door corona duurde de levering een half jaar maar daarna konden we los; vergunningen op orde maken, oefenen met de grote ketel, beetje stoeien. Dat resulteerde vorige maand in onze eerste Koemarkt-brouw, het eerste officiële Koemarkt-product. Van de enige echte stadsbrouwerij”, klinkt het trots.

Die eerste batch staat in flesjes te rijpen in de zelfgebouwde warmhoudkast. Scheelt energie. Wat was de oogst? “480 flesjes van 250 cc en een paar van 750 cc, gemiddeld komt er 130 liter per keer.” De flesjes staan er een maand, waarna ze klaar zijn om bestickerd te worden en hun weg naar de afnemers vinden.

Een hobby moet natuurlijk niet op werken gaan lijken, maar toch wordt SuzeCinq inmiddels verkocht bij de Druiventuin, en geschonken en getapt bij de Bonte Koe en Twaalf, en was het in januari ook onderdeel van het bierfestival bij Aad de Wolf. “Geweldig toch, als je in je eigen kroeg staat op het plein waar je al van jongs af komt, en je ziet iemand aan jouw biertje zitten!”, zegt Marcel. “Maar het belangrijkste is dat we in vriendschap hiermee bezig zijn, het samen doen en dan wat moois maken.”

Moois ook voor anderen. “We denken bijvoorbeeld aan een eigen bier voor bedrijven, een private label. Daar hebben we nog wel ruimte voor. En dan mogen ze ook nog helpen het te maken”, biedt Cor aan.

Wat maakt hun bier anders en lekker? “Dat heeft met het recept te maken. Het soort mout, de kruiden, eventueel fruit. Iedereen stopt er wat anders in.” Wat is jullie geheime ingrediënt dan? “Dat is liefde en vriendschap”, lachen ze.

Want, zegt Cor: “We hebben ontzettend veel lol samen. Dat is het leukste van het hele proces. En het is gewoon ontspannen. Lekker met je handen bezig. We zijn nu twee jaar niet in Frankrijk geweest, maar ook daar willen we verder brouwen. Nieuwe recepten bedenken. Wat gaan we volgende keer doen, hoe gaan we het recept opbouwen…”

En fikkie stoken natuurlijk, en lekker wandelen ….


Cor met de suikermeter. Deze meet het soortelijk gewicht aan het eind van het kookproces. Bij gisten neemt dat gewicht af en dat bepaalt uiteindelijk het alcoholgehalte in het bier.
"Lekker klooien de hele dag, maar je wil het wel goed doen."
Afbeelding