Wat is er gebeurd?

Vorige week organiseerde de Vereniging Historisch Purmerend weer eens zo’n avond die je na afloop doet afvragen: wat is er toch allemaal in onze stad gebeurd?

Verplaats de marktkramen naar een route van de Kaasmarkt naar Koemarkt

Stadshistoricus en oer-Purmerender Ber de Lange nam het veelkoppige publiek mee op een virtuele wandeling langs groente- en melkboeren. Prachtige uitstallingen, schitterende winkels, manden en kisten vol met groente en fruit op de stoep, handkarren, hondenwagens, kortom een blik in de tijd van vroeger. In vrijwel iedere straat in wat we nu het stadje of de binnenstad noemen waren groente- en melkboeren gevestigd. Bovendien stelde in die tijd (en anders dan nu het geval is) de wekelijkse warenmarkt nog echt iets voor. De dinsdagmarkt waar al die groenteboeren en hun collega’s van buiten Purmerend hun kramen vulden met koopwaar. En dat terwijl het inwonertal nauwelijks boven de 6000 kwam. Hoe al die neringdoenden hun brood verdienden is mij nog altijd een raadsel.

Hoe anders is het nu? Ruim 90.000 inwoners. Twee supermarkten in de binnenstad, nog een enkele groenteboer; de melkboeren zijn volledig uit het straatbeeld verdwenen. En de warenmarkt? Ach ja, die is er nog, maar slenterend langs hier en daar een kraam op de Wester- en Nieuwstraat doet je afvragen: hoe lang nog?


Verplaats die kramen toch naar een route die loopt van de Kaasmarkt naar de Koemarkt, inclusief de Markthal. Het autoverkeer kan dan tenminste weer ongehinderd doorrijden en de kooplustige marktbezoekers kunnen zich verlekkeren aan een lange aaneengesloten rij marktkramen vol met lekkernijen en koopjes.