De lange rij wachtenden voor de deur van de Vereniging Historisch Purmerend.
De lange rij wachtenden voor de deur van de Vereniging Historisch Purmerend. (Foto: aangeleverd)

Over geschiedenis gesproken...

PURMEREND - Enkele honderden meters bij mij vandaan, langs het Noord-Hollands Kanaal ter hoogte van de sluis, speelde zich laatst een ongebruikelijk tafereel af. Voor de deur van een van de oude sluiswachtershuisjes had zich een lange rij gevormd van geduldig wachtende mensen. Ze waren genoegzaam met elkaar in gesprek, zonder mobieltjes. Het zag eruit als een groep met een gezamenlijke interesse en wel zo groot dat het het waard was om in de rij te gaan staan.

Waar ging het hierom? Opnames voor een film? Een onverwacht bezoek van Koningin Maxima?, Een jubilaris of concertkaartjes kopen oude stijl? Op het moment dat ik dit schrijf zit mijn nichtje tegenover mij aan tafel kaartjes via internet te bestellen voor Beyoncé. Ze heeft slechts 22.000 wachtenden voor haar.

Terug naar de de rij mensen aan de Kanaaldijk, voor het hoofdkwartier van de Vereniging Historisch Purmerend (VHP). Wat blijkt? Ze staan te wachten om plaatsbewijzen te bemachtigen voor een filmvoorstelling. De film gaat over Purmerend in de jaren 60-70 van de vorige eeuw, dus de voorverkoop verloopt ook in de stijl uit die tijd. Dit om alvast in de stemming te komen. Binnen zit een medewerker achter een oud sigarenkistje voor het contante geld, de felbegeerde kaartjes te verkopen. Op deze manier schrijft de VHP zijn eigen geschiedenis. 

Een leuk feit in de politiek; de ene Thijs verdwijnt, de ander komt terug

Over geschiedenis gesproken! In Purmerend doet zich een leuk feit voor in de politiek. Namelijk de ene Thijs verdwijnt en de andere Thijs komt terug op de kaart. De vertrekkende Thijs is de gewaardeerde wethouder, de terugkerende is Thijs Kalverboer. Kalverboer was jarenlang een van de steunpilaren van de AOV in Purmerend. Hij gaat nu op de respectabele leeftijd van 89 jaar voor de provinciale politiek. Nou is het niet ongebruikelijk dat plaatselijke politici op een provinciale of landelijke lijst staan, maar ik geef het je te doen om op deze leeftijd dit avontuur aan te gaan.

Thijs onze man in Haarlem zal ik maar zeggen. Maar wordt de naam Thijs nu politiek gerelateerd in de Purmerendse politiek, er is bijvoorbeeld wel een straat achter het gemeentehuis die verdacht veel overeenkomt met de naam van een langzittend raadslid. Het scheelt een lettertje maar dat maakt het leven en schrijven soms leuk. Zo vraag ik mij af waar het Don Bijl plein blijft, in de traditie van oud burgemeesters zou er toch een plein naar hem genoemd moeten worden. Maar er wordt nog genoeg gebouwd dus dat komt wel goed, of wordt er misschien een torenflat naar hem genoemd. Dat ligt meer in de lijn der verwachting.

CHRIS DE VRIES

Thijs Kalverboer.