In Vortex wordt een ouder stel uit elkaar gedreven door de dementie van de vrouw.
In Vortex wordt een ouder stel uit elkaar gedreven door de dementie van de vrouw. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van films die Filmhuis Purmerend vertoont in 't Stamhuis, Kerkstraat 11 (tegenover theater de Purmaryn) in Purmerend.

Vrijdag 24 en zaterdag 25 februari Vortex – Gaspar Noë, Frankrijk / België / Monaco, 2021, 142’. Aanvang van de film om 20.00 uur, maar om 19.30 uur is er een inleiding door een casemanager van de Zorgcirkel.

Een bejaard stel wordt uit elkaar gedreven door de dementie van de vrouw, die aan het begin van de film zegt: 'Het leven is een droom, niet?' Haar man beaamt het, maar een mooie droom is het niet. Terwijl hij nog bij de tijd is en aan een boek over het verband tussen dromen en films werkt, raakt zij steeds meer het spoor bijster in haar verwarde geest. De man staat machteloos, evenals hun zoon.

De in split-screen getoonde verwijdering tussen de twee oude mensen is een pijnlijk treffende metafoor voor hun gescheiden levens. Gaspar Noë, de regisseur, en cameraman Benoît Debie draaiden ‘Vortex’ met twee simultaan opererende camera’s, om de parallelle beelden geregeld te laten overlappen, rijmen en kruisen. Soms zijn de man en de vrouw synchroon van de rug af te zien, glippen ze kortstondig in elkaars beeld, of reikt zijn hand voorbij het split screen naar haar arm.

Dinsdagmiddag en -avond 28 februari Holy spider – Ali Abbasi, Denemarken, 2022, 115’. De middagvoorstelling begint om 13.30 uur, die in de avond om 20.00 uur.

‘Holy spider’ is dit jaar de Deense Oscarinzending van Ali Abbasi, een van origine Iraanse filmmaker. De film is verontrustend en bij vlagen snoeihard. Maar het is ook een film die op een razend knappe manier duidelijk maakt dat het verstikkende Iraanse regime, dat inmiddels veertig jaar de macht uitoefent en waartegen nu al weken lang dapper wordt geprotesteerd, enkel slachtoffers maakt en voortdurend nieuwe generaties traumatiseert. ‘Holy spider’ vertelt weliswaar een verhaal dat zich twintig jaar geleden afspeelde, maar is in het licht van de actualiteit urgenter dan ooit.

De toegangsprijs voor de films is € 7,50 (Voor vrienden € 6,00). Neem je reserveringsbewijs mee, digitaal of op papier, de code die erop staat wordt gescand. Reserveren: www.filmhuispurmerend.nl 

Holy Spider.