Purmerend moet een nog aantrekkelijker winkelhart van Waterland worden.
Purmerend moet een nog aantrekkelijker winkelhart van Waterland worden. (Foto: Han Giskes)

Bruisende binnenstad van Purmerend is in ieders belang

PURMEREND - De binnenstad van Purmerend is als een mooie oude dame, een reden voor veel Amsterdammers haar te verkiezen boven kleurloze nieuwbouwsteden in de Noordoostpolder. Maar de oude dame moet opgepimpt worden en klaargestoomd voor de toekomst. Ten eerste hoe ga je dat aanpakken en ten tweede hoe krijg je de nieuwe generatie inwoners richting het centrum om hun te laten genieten van deze historische sensatie.

Er is een groep deskundigen aan de slag gegaan met een visie op de binnenstad. Deze groep werkt met een door de gemeenteraad bejubeld uitvoeringsprogramma. Grote vraag blijft natuurlijk hoe maak je de binnenstad aantrekkelijker, want dat is in ons aller belang. Immers een sprankelend centrum verhoogd ook de waarde van uw eigen huis het is soms zelfs een verkoopargument. Purmerend moet een nog aantrekkelijker winkelhart van Waterland worden en daar zijn we met z'n allen verantwoordelijk voor, want de plaatselijke middenstand ondersteunt ook bijvoorbeeld het verenigingsleven.

Maar is het tegenwoordig nog wel nodig een binnenstad te hebben met een gevarieerd winkelaanbod? Ik hoorde de suggestie 'het negen straatjes gevoel' moet er komen. Ik vind van wel en wel hierom: laatst stapte ik een winkel in met een koninklijk schild aan de gevel, dat straalt erkend vertrouwen en generaties vakkennis uit. Ik werd niet teleurgesteld, ik kwam voor een onderdeel wat niet meer interessant is voor de bouwmarkt. Na enkele minuten werd het onderdeel gevonden door de eigenaar en hadden wij nog een gezellig praatje. Daar kan toch geen internet tegenop! 

Onlangs werd mijn aandacht getrokken door een kop in een groot landelijk dagblad, 'Wethouders stoppen om hoge werkdruk'. Werkdagen van acht uur 's ochtends tot een uur of tien 's avonds zijn geen uitzondering. De afgelopen vier jaar hebben landelijk gezien 88 wethouders hun taak neergelegd, dat zijn feiten die er niet om liegen.

Ik herinner mij een anekdote van Hans Engels toen hij jaren geleden vertelde dat hij wethouder van Purmerend was. De toehoorder vroeg zich af of wethouder een betaalde functie was. Ik moest gelijk aan Purmerend denken en met name het vertrek van wethouder Thijs Kroese. De sympathieke PvdA-wethouder heeft afscheid genomen van de politiek. Zijn enthousiasme en kunde zorgde voor drie zetels op persoonlijke titel. Hoe gaan de zittende socialisten dat evenaren en wie wordt zijn definitieve opvolger? 

Op enig moment werd in Purmerend besloten om van vier naar vijf wethouders te gaan, Misschien is in de toekomst een zesde wenselijk, de tijd zal het leren. De hele gemeenteraad is een soort Domino Challenge geworden; de een valt na de ander om. Ik hoop dat we nu toch echt een stabiele periode ingaan.


CHRIS DE VRIES