Wethouder Pascal Verkroost en de directeur van de bibliotheek Norbert van Halderen verrichtten samen de opening.
Wethouder Pascal Verkroost en de directeur van de bibliotheek Norbert van Halderen verrichtten samen de opening. (Foto: Han Giskes)

Verrast worden door digitale snufjes in OntdekLAB van bieb Purmerend

Nieuws

PURMEREND - Afgelopen zaterdag openden wethouder Pascal Verkroost en directeur van de bibliotheek Norbert van Halderen, in de Bibliotheek Purmerend het OntdekLAB. Tijdens de drukbezochte opening lieten al veel kinderen zich meeslepen in alle techniek en digitale snufjes die het OntdekLAB heeft te bieden. In de ontdekLAB’s van Bibliotheek Waterland kunnen kinderen en jongeren werken aan hun digitale en creatieve vaardigheden. In oktober 2021 werd het eerste OntdekLAB geopend in de Bibliotheek Volendam.

Samen met de ontwerpers van GZ Systemen uit Westzaan is er voor het OntdekLAB op de eerste etage van de bieb, gekozen voor een stoere industriële inrichting die tegen een stootje kan. Blikvanger is het grote multifunctionele meubel dat door de leerlingen van het Technasium van het Jan van Egmond College is ontworpen.

Robots en eigen games

Een kleurplaat maken en tot leven wekken met AR-technologie en vliegen met een drone langs een speciaal uitgezet parcours in de Bibliotheek. Aan de slag met verschillende soorten robots die je kan programmeren en besturen en zelf aan het bouwen met bakken LEGO Spike en WeDo. Je kunt op avontuur door een VR bril op te zetten. Een 3D geprinte pannenkoek eten en de coolste les (79 graden onder nul) van Mad Science meemaken. De activiteiten die het OntdekLAB organiseert beperken zich niet alleen tot leren programmeren. Je kunt ook creatief aan de slag, bijvoorbeeld door een ontwerp te maken voor 3D printers of zelf een animatiefilm te maken met de stopmotion techniek. Voor de gamers is er de mogelijkheid om een eigen game te ontwerpen met Scratch of Bloxels. Voor de junior ingenieurs zijn er activiteiten waarbij jonge makers veel vaardigheden kunnen ontwikkelen en waar doorzettingsvermogen op de proef wordt gesteld. Zo zijn er in het afgelopen jaar waterraketten gelanceerd en allerlei bestuurbare voertuigen gebouwd met LEGO Education.


Genoeg te ontdekken... (Foto: Han Giskes)


(Foto: Han Giskes)