Wethouder Coen Lageveen geeft het eerste, groene bushokje van Purmerend, wat water.
Wethouder Coen Lageveen geeft het eerste, groene bushokje van Purmerend, wat water. (Foto: aangeleverd)

Wethouder Coen Lageveen onthult eerste groene Abri in Purmerend

Duurzaamheid

PURMEREND - Wethouder Coen Lageveen onthulde vandaag op 17 mei het eerste groene bushokje in Purmerend. Deze abri bevindt zich voor het stadhuis aan de Purmersteenweg en is voorzien van een groen sedumdak en LED-verlichting. De abri staat voor de nieuwe parkeergarage waar bovenop later dit jaar een mooi groen buitengebied gerealiseerd gaat worden.

Klimaatadaptie is voor de gemeente Purmerend een belangrijk deel in de duurzaamheidsopgave. Daarom wil de gemeente graag dat alle abri’s in de stad steeds duurzamer worden. Momenteel zijn er in Nederland al een aantal gemeenten waarbij de abri’s een groen sedumdak hebben. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en zorgt ervoor dat de abri’s in de zomer koeler zijn. Ook het regenwater wordt op deze manier vertraagd afgevoerd op het riool.

Aanbesteding

Eind volgend jaar moet er in de gemeente een aanbesteding voor de abri’s plaatsvinden. Daarom is besloten om vooruitlopend op deze aanbesteding een proef te doen met dit type abri’s om te bekijken of dit de gewenste duurzaamheidsresultaten oplevert.

Mooi voorbeeld

Wethouder Coen Lageveen is enthousiast over de groene abri: “Als gemeente willen wij onze verantwoordelijkheid nemen om bij te dragen aan een duurzamere stad. Het plaatsen van groene abri’s is een mooi voorbeeld van hoe we dit kunnen doen. We hopen dat deze proef ons laat zien dat we straks alle abri’s in Purmerend op deze manier kunnen gaan uitvoeren.”

Gemeente Purmerend werkt toe naar een klimaatbestendige en waterrobuuste leefomgeving in 2050. Klimaatbestendigheid is essentieel om te waarborgen dat Purmerend in fysiek, sociaal en economisch opzicht aantrekkelijk blijft voor bewoners, bedrijven en bezoekers.