Gratis

‘Gratis bestaat niet’, is in politiek Den Haag een gevleugelde uitdrukking. En in beginsel is dat ook juist. Maar toch kon men op Hemelvaartsdag genieten van de 48ste Open Dag van de Beemster. Voor iedereen gratis!

En wat komt er allemaal nog ‘gratis’ aan? Het Reuringfestival, Visdagen Monnickendam, Kaasmarkten Edam, Matsmarkten Purmerend, Zondagsmarkt in Beemster, de Heilige Koemarkt in Purmerend. Allemaal gratis toegankelijk. En dat in een tijd waarin de media bol staan van de berichten over inflatie, krimpflatie en graaiflatie.

Welk evenement zeker niet mag ontbreken in het rijtje gratis te bezoeken evenementen is de Pianowandeling Edam. Aanstaande zondag, 1e Pinksterdag staat het mooie Edam bol van de (piano-)muziek.


Zondag 28 mei staat Edam bol van de pianomuziek tijdens de pianowandeling

Om 12.00 uur wordt het feest ingeluid met een concert door de beiaardier op de oude Speeltoren en om half twee zijn er op maar liefst 20 verschillende locaties concerten of concertjes. In winkels en woonhuizen, in kroegen en kerken. Natuurlijk is de pianomuziek dominant, maar ook de liefhebbers van jazz-, zigeuner-, rock- en salonmuziek komen aan hun trekken.


Om half vijf start het slotconcert in de Grote Kerk. Niemand minder dan de Georgische Ketevan Sharumashvili treedt dan op, voorafgegaan door een optreden van de zeer jeugdige pianisten David Kooi en Alexander en Christopher Hartsink.


Eigenlijk is het ongelooflijk dat dit allemaal voor iedereen gratis en voor niets is bij te wonen. Gratis bestaat dus wel! Mis het niet.