Elke hap die Charlie in The whale neemt kan de laatste zijn.
Elke hap die Charlie in The whale neemt kan de laatste zijn. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend draait in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11 (tegenover theater de Purmaryn). Het betreft het laatste overzicht van dit seizoen. Na de vakantie start het Filmhuis weer op 5 september.

Vrijdag 26 en dinsdag 30 mei om 20.00 uur The whale – Darren Aronofsky, Verenigde Staten, 2022, 117’.

Elke hap die Charlie neemt, kan zijn laatste zijn. Ophouden met eten lukt hem niet: de online schrijfdocent lijdt aan morbide obesitas. Met een indrukwekkend “fatsuit” en het gewicht van jaren maakt Brendan Fraser zijn comeback in deze aangrijpende rol. 

Een vriendin die laat uit de kast is gekomen en Charlie op regelmatige basis verzorgt, laat over zijn toestand geen misverstand bestaan: hij is bezig zich dood te eten. Toch lijkt Liz hem dat niet te verwijten. Waar haar mededogen en begrip vandaan komen, wordt pas later duidelijk. Intussen probeert hij het spaak gelopen contact met z’n tienerdochter Ellie te herstellen. ‘The whale’ maakt Charlies fysieke en mentale worsteling voelbaar. Op de valreep probeert deze in rouw verkerende vleesberg zijn leven nieuwe betekenis te geven en in het reine te komen met al wat hem spijt. 

De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden € 6,00). Neem je reserveringsbewijs mee, digitaal of op papier, de code die erop staat wordt gescand.


Zaterdag 27 mei (20.00 uur) en dinsdag 30 mei (13.30 uur) A man called Otto – Marc Foster, Verenigde Staten, 2022, 126’.

In deze Amerikaanse remake van de Zweedse film uit 2015 ‘A man called Ove', is er een jong Mexicaans gezin dat de rouwende Otto (Tom Hanks) nieuwe perspectieven op het leven biedt. Aan het begin van de film moet Otto duidelijk op gang komen: zijn narrige, bemoeizuchtige personage dat iedereen voor ‘idioot' uitmaakt is eerst vooral irritant. Wanneer Marisol (Mariana Treviño), haar man en hun jonge dochters hun entree maken, krijgt Otto een positieve tegenhanger waar hij op moet reageren. Met flashbacks wordt langzaam duidelijk gemaakt wat er is gebeurd met Otto en met zijn grote liefde Sonya.

De verdienste van de film is dat Otto in staat blijkt om zichzelf te veranderen. Zijn vaste gewoontes en woedes weet hij tot op zekere hoogte om te bouwen naar redelijker en vriendelijker gedrag.

 De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden € 6,00). Neem uw reserveringsbewijs mee, digitaal of op papier, de code die erop staat wordt gescand.


Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die er gedraaid worden. Contact via info@filmhuispurmerend.nl

Middels flashback wordt duidelijk wat er is gebeurd met Otto.