Een vochtige en lichtzure grond is dé perfecte basis voor een moestuin.
Een vochtige en lichtzure grond is dé perfecte basis voor een moestuin. (Foto: Adobe Stock)

Begin je eigen moestuin: 5 tips

Wil je graag een moestuin beginnen, maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Lees deze handige informatie. 

Tip 1: start met het zoeken van de juiste locatie. Kies een plek in de zon. Hierdoor kunnen de planten en groenten goed groeien. Houd er rekening mee dat je de moestuin ook moet kunnen beschermen tegen regen en wind, bijvoorbeeld met een heg. Wil je een moestuin overnemen? Controleer dan of de bodem niet verontreinigd is. Deze schadelijke stoffen komen je lichaam binnen zodra je de groenten eet (en dat wil je niet!)


Tip 2: een vochtige en lichtzure grond is dé perfecte basis voor een moestuin. Om de grond geschikt te maken kun je compost gebruiken. Dit geeft de groenten die je teelt extra voeding; lekker gezond!


Tip 3: is dit de eerste keer dat je een moestuin hebt? Begin dan met een klein tuintje van zo'n 5 à 10 vierkante meter. Er gaat ongemerkt veel tijd in een moestuin zitten, zéker als je het goed wilt doen. Een vruchtbare bodem is essentieel. Als je gewend bent aan de werkzaamheden kun je voor een groter oppervlakte kiezen. 


Tip 4: ben je een beginnende teler? Dan is het slim om groenten of fruit te telen die niet veel onderhoud vergen. Dit zijn o.a. sla, bonen, snijbieten, erwten, courgette of andijvie. Qua fruit kun je beginnen met kleinfruit zoals bramen, frambozen en rode bessen. Dit neemt weinig ruimte in (kleinfruit groeit namelijk op struiken) en de planten zijn vaak zelfbestuivend. Check per groente of fruit de aanbevolen hoeveelheid water.


Aan de slag

Tip: plant niet te veel zaadjes in één keer. Zo voorkom je dat de groenten massaal uit de grond schieten. Veel succes!


Start met 'makkelijke' groenten, zoals courgette en sla
Afbeelding