De leerlingen maakten in groepjes van twee een praatje met de bewoners.
De leerlingen maakten in groepjes van twee een praatje met de bewoners. (Foto: Evert Ruis)

Leerlingen Antoni Gaudi verblijden ouderen in kader van NLdoet

Algemeen

PURMEREND - Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds de grote vrijwilligersactie NLdoet. Hiermee zet ze de vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert zoveel mogelijk Nederlanders om een dag vrijwilligerswerk te doen en zo te ervaren wat ertoe doen als vrijwilliger met je doet. Op initiatief van Stichting Present waren vrijdag 10 maart 24 leerlingen van scholengemeenschap Antoni Gaudi actief om 240 buurtbewoners rondom de ouderencentra De Tien Gemeenten en de Rusthoeve te verblijden met een kleine attentie en een praatje.

De leerlingen werden in koppeltjes van twee verdeeld over de locaties Rosa Manushof en Poelmanflat (De Tien Gemeenten) en de Plataanstate de Magnoliastraat (De Rusthoeve). De leerlingen gaven aan alle buurtbewoners een pakketje met wat lekkers en knoopten met hen een praatje aan. Het gebaar werd door de bewoners zeer op prijs gesteld.    

“Vanuit NLdoet is een subsidie vrijgegeven om wat lekkers te kunnen kopen voor al deze buurtbewoners en Stichting Present heeft een groep leerlingen aan de Stichting Wonen en Zorg (SWZP), waartoe De Tien Gemeenten en de Rusthoeve behoren, gekoppeld”, vertelt Martienke Oosterbaan van Stichting Present.

De aanleiding van de actie is dat de Stichting Wonen en Zorg Purmerend graag de drempel wil verlagen om de buurtbewoners uit te nodigen om de weg te vinden naar de restaurants. Hierin heeft de stichting ook een wijkpleinfunctie. Daarnaast vindt de SWZP het belangrijk om eenzame en kwetsbare buurtbewoners aandacht te geven en in het zonnetje te zetten.

Pia Dhondt, die tijdens de actie het aanspreekpunt was, meldt dat met het oog op de toekomst dit immers ook wellicht de potentiële toekomstige bewoners van de stichting zijn. “En wij hebben hier als stichting een sociale functie in. Bovendien is het een mooie manier om jong en oud aan elkaar te verbinden en bewustzijn te creëren.”

Alle bewoners kregen een kaart met de tekst 'Wij denken aan u' en een kleine attentie.
De geste werd zeer op prijs gesteld.