Wereldloodgietersdag

Het kan u niet ontgaan zijn dat we onlangs de Internationale Vrouwendag meemaakten. Het thema voor dit jaar was ‘hoe de wereld onbeperkt leefbaar te maken’. Een beetje vaag, vond ik. Iets meer inzoomend op het thema zag ik dat onder andere gedoeld wordt op het toegankelijk maken van openbare gebouwen voor vrouwen met een beperking, of het realiseren van vrouwvriendelijk beleid bij bedrijven. Echt ondersteboven raakte ik er niet van.

Enkele dagen later vierden we op 11 maart de ‘Wereldloodgietersdag’. Wat zegt u? Niets van gemerkt? Wacht maar tot je afvoer verstopt zit, de dakgoot lekt of de riolering het begeeft. Dat zijn van die momenten waarop je denkt: de loodgieter moeten we veel vaker op een voetstuk zetten. Waar zouden we zijn zonder loodgieters?

Het bestellen van een badkamer is één, deze geïnstalleerd krijgen vergt geduld

Alle gekheid op een stokje. Het is mooi dat er steeds meer jongeren kiezen voor het loodgietersvak. Een niet onbelangrijk lichtpuntje. Immers, er is een groot tekort aan technische geschoolde mensen. De uitstroom van vakmensen is nog altijd groter dan de instroom. Volgens de branchevereniging Techniek Nederland zijn er zo’n 2.500 loodgieters te kort. Het bestellen van een badkamer is één, het ding ook daadwerkelijk geïnstalleerd te krijgen is vaak een kwestie van geduld.


Kortom, noteer vast in de agenda de Wereldloodgietersdag 2024. We kunnen die mannen en vrouwen niet genoeg de hemel in prijzen.

We moeten de loodgieter veel vaker op een voetstuk zetten, want waar zouden we zijn zonder?