‘De acht bergen’ gaat over liefde tussen mensen, eenzaamheid, houvast, familierelaties en verknochtheid aan een streek.
‘De acht bergen’ gaat over liefde tussen mensen, eenzaamheid, houvast, familierelaties en verknochtheid aan een streek. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend draait in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11 (tegenover theater de Purmaryn).

Vrijdag 17 en dinsdagmiddag 21 maart Plus que jamais – Emily Atef, Frankrijk / Duitsland / Luxemburg / Noorwegen, 2022, 122’. De film wordt vertoond in het kader van de filmlezing over Franse art-house films, in samenwerking met Cultuurhuis Wherelant.

Wanneer blijkt dat Hélènes leven mogelijk gered kan worden met een longtransplantatie besluit ze af te reizen naar een uithoek van Noorwegen. Zonder haar geliefde Mathieu (Gaspard Ulliel). Hélène vindt niet alleen veel steun in de Noorse natuur, maar ook bij een oude longkankerpatiënt (Bjørn Floberg), die ze via diens blog heeft leren kennen en die haar ter plekke onderdak verleent. 

In de film gaat het niet alleen om de wil om te leven, maar ook om de kracht om te sterven. Het blijken twee kanten te zijn van dezelfde bitterzoete werkelijkheid. De avondvoorstelling begint om 20.00 uur, de middagvoorstelling om 13.30 uur. 

Zaterdag 18 maart La famille Bélier – Eric Lartigau, Frankrijk / België, 2014, 106’. Ook deze film wordt gedraaid in het kader van de filmlezing over Franse art-house films, in samenwerking met Cultuurhuis Wherelant. Aanvang 20.00 uur.

De tiener Paula is de enige in het gezin Bélier die kan horen. Haar ouders en broertje zijn doofstom. Dat betekent dat ze de nodige vertaalklusjes op haar bord krijgt. Daarnaast heeft ze taken als boerendochter. Ze moet de koeien verzorgen, kaas maken en klanten helpen op de markt. Maar ook lastige telefoontjes afhandelen met leveranciers. Wanneer op school blijkt dat Paula prachtig kan zingen ontstaat er een probleem. 

Zondag 19 en dinsdagavond 21 maart De acht bergen – Felix van Groeningen/Charlotte Vandermeersch, Italië/België/Frankrijk, 2022, 147’.

Deze film naar de gelijknamige bestseller van de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti vertelt het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen de stadse Pietro en Bruno, zoon van een familie uit de bergen. 

Pietro groeit op in Milaan en brengt zijn zomers door in een klein bergdorpje. Daar raakt hij bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Ondanks hun totaal verschillende levens, worden de jongens vrienden voor het leven. De middagvoorstelling begint om 13.30 uur, de avondvoorstelling om 20.00 uur.

De toegangsprijs voor alle films is € 7,50 (Voor vrienden € 6,00, op vertoon van uw bibliotheekpas zondagmiddag toegangsprijs € 5,00). Neem uw reserveringsbewijs mee, digitaal of op papier, de code die erop staat wordt gescand. Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die er gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.