V.l.n.r.: Astrid Francis, Daniëlle Woudstra, Willem Landman van de Rabobank, Daphne Wittebrood  en  Peter Vriend van CONO.
V.l.n.r.: Astrid Francis, Daniëlle Woudstra, Willem Landman van de Rabobank, Daphne Wittebrood en Peter Vriend van CONO. (Foto: Evert Ruis)

Mooie opsteker voor ‘Zet de polder in bloei’

Algemeen

BEEMSTER - Op donderdag 19 januari overhandigden bij CONO Kaasmakerij de leden Willem Landman en Jeroen Amesz van het coöperatiefonds van Rabobank een cheque van maar liefst € 750,- aan het initiatief ‘Zet de polder in bloei’. De leden worden door de bank in de gelegenheid gesteld om jaarlijks een bedrag te geven aan een sociaal maatschappelijk doel. Voor Landman en Amesz was dat het bijenlint, want, zo meldde Willem Landman; ‘Einstein heeft ooit gezegd: Geen bijen, geen bestuiving, geen planten, geen dieren, geen mensen.’

De cheque werd gaarne in ontvangst genomen door een afvaardiging van ‘Zet de polder in bloei’; CONO Kaasmakerij en Daniëlle Woudstra en Astrid Francis van De Beemsterling. “Deze bijdrage helpt ons de bloemenranden in de Beemster weer te zaaien en de bijen te behouden. Daarnaast willen we met de bijdrage een proefveld creëren om de effecten op de biodiversiteit te kunnen meten. Om erachter te komen wat het effect is bij het inzaaien van gras, eenjarige en meerjarige bloemenranden”, zegt Daniëlle.

Biodiversiteit

Bij het initiatief ‘Zet de polder in bloei’ hebben 17 agrarische ondernemers uit de Beemster in het voorjaar van 2022 een bloemenrand ingezaaid om zo de biodiversiteit te vergroten.In augustus 2022 is de bloemenrand ook officieel geopend. Het is de bedoeling dat hier de komende jaren steeds meer agrariërs bijkomen.De bloemenranden dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit in de Beemster. Ze helpen om de water-en grondkwaliteit te verbeteren en trekken natuurlijke plaagbestrijders en gewasbestuivers zoals lieveheersbeestjes en bijen aan. Daarnaast zorgen de bloemenranden voor voedsel en schuilmogelijkheden van onder meer vogels.We zijn als mens erg afhankelijk van een verscheidenheid van dieren en planten. Met het inzaaien worden er stappen gezet om de biodiversiteit in De Beemster te verbeteren.

Bloemenranden

Vanaf 2013 zijn al enkele akkerbouwers actief met het inzaaien van bloemenranden in de Beemster via Water, Land & Dijken. In 2019 hebben zes CONO-melkveehoudersuit de Beemster zich onder de noemer het Beemster Bijenlint voor de bloemenranden ingezet. Nu worden de krachten gebundeld. Vanaf dit jaar is het door het speciaal opgerichte Beemster Fonds voor alle agrarisch ondernemers binnen de Beemster mogelijk om bloemenranden aan te leggen en de polder in bloei te zetten. Het Beemster Fonds is in het leven geroepen dankzij een samenwerking met CONO Kaasmakers, de gemeente Purmerend en Water, Land & Dijken. Daarnaast is het fonds aangevuld met donaties van particulieren. Vanuit het fonds worden de zaadmengsels en de inzaaikosten en de eventuele inkomstenderving vergoed. De agrarisch ondernemers in de polder zijn dit voorjaar via De Beemsterling opgeroepen om hieraan mee te doen. Een mooie kans voor het gebied en de biodiversiteit.

De Beemsterling

De Beemsterling is een initiatief van en voor agrariërs in de Beemster. De Beemsterling zet enthousiast in op het vertellen van het verhaal, het creëren van draagvlak bij onze buren en stedelingen én het onderling delen van kennis.En nu dus ook op biodiversiteit. Dit is niet uitsluitend een taak van agrariërs, het is een onderwerp dat iedereen aangaat. Daarom is het van belang dat burgers, boeren, bedrijven, gemeente en provincie samen investeren in biodiversiteit in de Beemster.