Als je liegt en je wordt beloond, dan regeert de leugen

Na de hectiek van de laatste, door de burgemeester met spoed ingelaste raadsvergadering, ben ik met een motie van wantrouwen weggestuurd (zes tegen, zeven voor). Het klinkt afschuwelijk en zo voelt het ook. 

Als kiezer hebt u recht op mijn kant van het verhaal, vind ik. Vanaf dag één betwijfel ik of ze het ‘De Lokalen’ wel gegund hebben. Dan bedoel ik: van de landelijke partijen in onze raad tot topambtenaren en collega-bestuurders. Alles is uit de kast gehaald om mijn imago, maar vooral ook dat van ‘De Lokalen’ te schaden. Woorden als kroegbazen en supermarktmannetje moesten u doen inzien dat u verkeerd gestemd had. Hoe arrogant eigenlijk. Maar ook de woorden ‘mogelijke integriteitsschending’ kan funest zijn. 

'Nu hebben ze het moedwillig uitvergroot'

Een stuk grond met paardenstal, dat we al twintig jaar geleden kochten, zou ‘de start’ van mijn val zijn. De VVD wil in dat gebied al jaren woningbouw plegen en heeft die koers dan ook ingezet bij de Provincie. Nu hebben ze het gebruikt, moedwillig uitvergroot én voor mijn voeten gelegd, als een tikkende tijdbom. De eerste zienswijze om woningbouw mogelijk te maken is nota bene door de VVD in 2020 zelf ingediend! Deze zienswijze werd in 2020 met  tien stemmen voor (inclusief GroenLinks) en vijf stemmen tegen aangenomen en door het college naar de Provincie gestuurd. Nu gebruikten zij dezelfde zienswijze om mijn integriteit en imago van betrouwbaarheid te schaden. Het stuk grond met paardenbak werd bewust misbruikt. Wetende dat het u, als inwoner, aan ins en outs ontbreekt. Het gaat de VVD (D66, PvdA, CDA en GL) niet om de waarheid, het gaat om het gevoel dat bij u achterblijft. 'Waar rook is, is vuur'. Misschien niet fout, maar wel beschadigd. 

De oppositie bouwde door herhaling en herhaling en met behulp van Facebook, media en stemmingmakerij in de raad een negatief beeld op. De oppositie kwam met de volgende hetze: Dossier de Pepermolen. Hier hetzelfde bizarre verhaal: oud-wethouder Elfferich (D66) en Heinrich (toen VVD, nu CDA/GL) namen op 23 maart 2022 zelf een vertrouwelijk collegebesluit, gevolgd door brieven aan de eigenaren over de intentie tot aankoop van de Pepermolen, voor de som van € 610.000. Dit bedrag werd later in de media ernstig uitgespeeld en tegen me gebruikt. Het was schandalig, onacceptabel etcetera.

'Moeilijk jezelf te beschermen'

Het politieke systeem is zo dat het 'not done' is om te verwijzen naar de vorige wethouders, dat maakt het vaak moeilijk jezelf te beschermen. Over de rug van de eigenaar, kwam er een tweede lastercampagne om mijn naam én functioneren opnieuw op grove wijze te beschadigen. Het was notabene hun eigen besluit! Mijn medebestuurders en de top van de ambtenaren steunden me niet om een volledig dossier op tafel te krijgen. Ze zijn sowieso van mening dat je selectief te werk moet gaan, als het gaat om geven van informatie aan de raad. Dat verschilde van mijn standpunt om juist transparant te besturen! 

'Ze vonden me te kritisch, te weinig meegaand'

Vanaf het begin hebben verantwoordelijken ervoor gezorgd dat er geen werkbare situatie was. Ze regelden vergaderingen waar ik niet bij kon zijn, wegens de zeer krappe planning, en namen afwijkende besluiten over mijn dossier(s) met hun meerderheid van stemmen. Ik kreeg geen informatie, mocht geen contact hebben met de werkvloer en inwoners. Er werden geen afspraken ingepland en als ik een afspraak had gemaakt werd het verwijderd. Ik werd geïsoleerd. Ze vonden me te kritisch, te weinig meegaand en niet passen binnen hun bestuursstijl. 

Met mijn twee meldingen over het zeer onveilig voelen op mijn werkplek en geen ondersteuning krijgen is niets gedaan. Pas veel later, ná mijn afgegeven signalen, kreeg ik een tegenmelding en die is wel opgepakt. Beschuldigingen waar ik me niet tegen kon verweren, zonder in een welles/nietes-spelletje terecht te komen. Het zou mijn einde inluiden. 

Het lijkt op een goed gecoördineerde actie. Opzet met als doel ‘functie elders’. De top van de ambtenaren in Landsmeer is niet de vierde macht, maar de eerste macht. Ik snap nu waarom inwoners zo ontevreden zijn en alles zo lang moet duren en dat de belastingen en leges zo hoog zijn. Ik realiseer me dat uit de school klappen niet gewaardeerd wordt; het loopt vaak slecht af met klokkenluiders, maar het maakt me niet uit. We staan tenslotte voor openheid. 

'Ik werd er letterlijk en figuurlijk ziek van'

Ik ben verstikt door zo’n rottijd, ik werd er letterlijk en figuurlijk ziek van. Ik realiseer me dat het ook een zware tijd voor mijn kinderen is geweest. Ik heb de opdracht van Lokaal Landsmeer op me genomen om te staan voor open en transparant besturen, de inwoners op nummer één te zetten en te luisteren. De verliezende partijen (VVD, D66 en PvdA) wilden bloed zien, collega-bestuurders keken weg en de top van de ambtenaren heeft niet aan ons programma mee willen werken en dit alles over de rug van de welwillende ambtenaren én de inwoners.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het een verdrietige periode is geweest en ik hoop dat u Axel en daarmee Lokaal Landsmeer, trouw wilt blijven en wilt steunen. Zij verdienen het echt, het zijn helden!

Oud-wethouder van Landsmeer, Marion Breij