Opening door wethouder Marjolein Moorman
Opening door wethouder Marjolein Moorman (Foto: aangeleverd)

“Lezen is dromen met je ogen open”

Algemeen

NOORD - Recentelijk is de nieuwe bibliotheek van het Damstede Lyceum geopend door wethouder Marjolein Moorman. Lezen is leuk en leerzaam, maar niet meer vanzelfsprekend voor leerlingen.

De dagelijkse schooltaken, bijbaantjes en de onlinewereld vragen veel aandacht van onze leerlingen en daar schiet het lezen voor de lol dan wel eens bij in. Terwijl dit niet alleen heel leuk kan zijn, het is ook nog eens ontzettend leerzaam. 

Het blijkt een hele effectieve methode te zijn en om de woordenschat te verbeteren, het prikkelt de fantasie en vergroot de algehele kennis.

De nieuwe bibliotheek is mede ontworpen door de leerlingen en moet een zo aantrekkelijk mogelijke plek zijn waar de dagelijkse afleidingen buiten de deur worden gehouden. 

Er zijn echte boeken en luie stoelen waarin je kan wegdromen. Mobieltjes mogen niet mee naar binnen en kunnen buiten in de bieb worden opgeladen. De bieb heeft een huiselijke sfeer met veel licht en groen.

Noord als onderwerp

Tijdens de opening werden door onder andere schrijfster Marjolijn van Heemstra, Fiona Rempt en oud-leerlingen Abel van Gijlswijk(Hang Youth) en journalist Massih Hutak prijzen uitgereikt voor de beste voorlezer en het beste korte verhaal over Amsterdam-Noord.

Berkay uit klas 1D won de voorleeswedstrijd door met veel humor voor te lezen uit Leven van een Loser. Samia uit h4c won de schrijfwedstrijd met een kort verhaal over een bijzondere ontmoeting op de pont.

Daarna volgde de officiële opening door Marjolein Moorman die daarbij vertelde over haar favoriete boek Kees de Jongen en over haar gesprek met leerling Jamal die de wethouder wist te vertellen dat hij heel blij was met de nieuwe bibliotheek omdat lezen volgens hem dromen was met je ogen open.

Er zijn echte boeken