Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Laatste molen met functie krijtmolen

VERVOLG VOORPAGINA:

"Toen ik hier begon,” zegt hij, "was de Krijtmolen in Nederland maar zelfs in Amsterdam onbekend. Er verscheen een prachtboek over Noordhollandse molens waar hij niet eens in staat. Nu weet iedereen: dit is de laatste molen met de functie van krijtmolen. Toen Unesco het ambacht van molenaar uitriep tot werelderfgoed, vond de bekendmaking daarvan hier plaats, met de minister erbij en een live-verbinding met Seoul.”

Molen in de stad

Een molen tussen woonwijken (Banne Buiksloot, Elzenhagen-Zuid) vraagt een ander soort beheer dan op het weidse platteland. "Je woont hier als molenaar midden in de stad,” zegt Hilberdink, "en daar moet je rekening mee houden. De molen is een wezenlijk onderdeel van de omgeving. Je moet dus polderen.” Niet zelden nemen flatgebouwen en hoge bomen de wind weg waar de molen het van moet hebben. Geluk bij ongeluk is dat door de klimaatverandering de wind meestal uit het Zuiden zal staan en dat betekent hier: van over het kanaal, dus zonder obstakels.

Sieraad voor Noord

Maar pal op de andere oever van het kanaal verrijst een nieuwe wijk, waarvoor begonnen werd met de bouw van tijdelijke zogenaamde ‘startblokken'. Die overschrijden weliswaar de hoogtenorm, maar Hilberdink is heel tevreden over het overleg dat met de gemeente gevoerd is over de invulling van de wijk - ‘al was er soms de neiging tot ‘randjesdenken', het opzoeken van de randen van het toelaatbare'. Per saldo zijn in de nieuwe wijk een groot aantal woningen geschrapt om de molen de nodige ruimte te geven. Want Krijtmolen d'Admiraal is een sieraad voor Noord, dat met de Waterlandse Zeedijk en de NDSM-werf de historie van het stadsdeel markeert.