Geen sprookje.
Geen sprookje. (Foto: Sonja Duba)

Dommel zorgt voor rust en balans

OOSTZAAN - “Wat zit je hier lekker verscholen achter je tuin.”

“Ik ruim zo min mogelijk. Er zijn veel insecten en larfjes die in de uitgegroeide stengels overwinteren.”

“Het lijkt of de natuur hier zelf haar gang gaat.”

“Dat is ook zo. Er is veel komen aanwaaien en door de vogels gebracht. Loop maar mee, dan kun je het zien. Er groeien veel gratis plantjes. Het meeste verlept in de winter, maar voedt zo de bodem vanzelf weer.”

“Wat is dat daar achter? Dat lijkt wel een deurtje?”

“Daar woont Dommel.”

“Wie is Dommel?”

“Dommel is een natuurwezen. Hij vindt het daar fijn, want er mag van alles groeien en de mensen spitten en snoeien niet. Kleine en grotere dieren kunnen hier leven zoals ze dat willen.”

“Vertel je me nu een sprookje?”

“Nee, dit is werkelijkheid. Dommel houdt van alles wat in en op de grond leeft. De bodemdiertjes, de plantjes en de schimmels. Hij kan er mee communiceren en als er iets niet goed gaat, dan helpt hij.”

“Denk je dat hij echt is? “

“ Hij zorgt voor de insecten, de salamanders, de egels en de vogels. Ze hebben hier de ruimte en leven allemaal rondom mijn huis.”

“Heb je Dommel wel eens gezien?”

“Hij laat zich niet zien, want mensen zijn niet altijd vriendelijk. 's Nachts hoor ik hem wel eens blazen op zijn didgeridoo.”

“Zo’n heel oud blaasinstrument?”

“Hij heeft er zelf een gemaakt van een stukje berenklauw en met dat zoemende geluid door die holle stengel, zorgt hij voor rust en balans. Dommel snapt waar het om gaat.”

"Ik snap het ook. Dommel heeft dus een belangrijke taak, hier in Oostzaan, op dit kleine stukje aarde, waar fantasie en werkelijkheid samen komen.”

Sonja Duba