De Boskoopse Beachvolleyballer Sam van der Loo (21) heeft met zijn partner Quinten Groenewold (18) een vijfde plaats behaald tijdens het Beach World Tour toernooi.
De Boskoopse Beachvolleyballer Sam van der Loo (21) heeft met zijn partner Quinten Groenewold (18) een vijfde plaats behaald tijdens het Beach World Tour toernooi. (Foto: Pim Waslander)

Boskoper Sam van der Loo toont progressie op thuistoernooi World Tour

Sport

BOSKOOP - De Boskoopse Beachvolleyballer Sam van der Loo (21) heeft met zijn partner Quinten Groenewold (18) een vijfde plaats behaald tijdens het Beach World Tour toernooi. Dat toernooi was vlak voor de jaarwisseling op Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. Het was voor hen een thuiswedstrijd, want in deze hal trainen ze vrijwel dagelijks met de Jong Oranje selectie van Beach Team Nederland.

Het toernooi in Den Haag was een zogeheten Future, het instapniveau voor teams met internationale ambities. Bij goede resultaten stijgen teams op de wereldranglijst en kunnen ze doorgroeien naar de twee hogere World Tour niveaus, namelijk Challenger en Elite 16. Ploegen uit maar liefst 24 landen (mannen en vrouwen) waren naar Den Haag gekomen om met elkaar de strijd aan te binden.

Van der Loo: “We hebben de afgelopen maanden heel veel uren getraind op onze basistechnieken. Dat zijn niet de leukste trainingen om te doen, maar wel heel belangrijk. Op het internationale niveau wordt een onzuivere pass of set veel sneller afgestraft. We waren heel benieuwd waar we nu staan ten opzichte van de buitenlandse concurrentie.”

In de eerste poulewedstrijd tegen de ervaren Duitsers Poniewaz/Kulzer moest het jonge duo meteen vol aan de bak. Het begin was een beetje gespannen, resulterend in een snelle 2-7 achterstand. Maar de jonge talenten bleven rustig en wisten, gesteund door het thuispubliek, de wedstrijd naar zich toe te trekken. Met overtuigend spel werd een 2-0 overwinning (21-18, 21-19) behaald. Van der Loo: “Een hele lekkere wedstrijd om het toernooi mee te beginnen.”

In de tweede poulewedstrijd ging het twee sets gelijk op tegen de Fransen Cattet/Barthelemy. In de eerste set bleven een paar kansen onbenut (17-21), maar in de tweede set waren de rollen omgekeerd en kwam er een 21-19 op het bord. Helaas ging het in de derde set even iets minder (7-15) en dus werd er met 1-2 verloren. De gewonnen set zorgde echter wel voor een tweede plaats in de poule, waardoor in de tussenronde geloot werd tegen een nummer drie uit een van de andere poules: de Tsjechen Herman/Bercik. Dit team werd in sneltreinvaart (21-7, 21-17) aan de zegekar gebonden en daarmee werd een plaats in de kwartfinale zeker gesteld, tegen de Oostenrijkers Hammarberg/Grössig.

Van der Loo: “Net als wij zijn ze 18 en 21 jaar oud. Afgelopen zomer op het EK U22 in Vlissingen hadden we van hen verloren. We gingen dus voor een revanche, maar ze bleken met name blokkerend weer duidelijk te sterk voor ons (13-21, 9-21). Niet fijn om zo om je oren te krijgen, maar we weten weer waar we de komende maanden aan moeten werken om beter opgewassen te zijn tegen hun speltype.” Uiteindelijk bleken de Oostenrijkers dit toernooi het sterkst van iedereen, want in de finale wonnen zij van het eerder genoemde Franse team.

Tevreden

Van der Loo toonde zich na afloop tevreden: “In vergelijking met het afgelopen zomerseizoen hebben we veel stabieler spel laten zien, met minder fouten. Echt een bevestiging dat onze trainingsaanpak werkt. We hebben voor het eerst twee wedstrijden gewonnen op een internationaal toernooi van dit niveau en hadden een beetje pech dat we in ons schema de beide finalisten tegenkwamen. Door dit resultaat zijn we weer wat gestegen op de wereldranglijst, waardoor we de eerstvolgende Future toernooien geen kwalificaties zullen hoeven te spelen. Maar dat is pas in mei/juni weer aan de orde. Nu eerst een week vakantie en dan de draad weer oppakken, inclusief de eredivisie in de zaal. Samen met plaatsgenoot Jasper de Jong speel ik bij RECO ZVH in Zevenhuizen en in de weken voor de winterstop hadden we de stijgende lijn te pakken. De eerstvolgende thuiswedstrijd is op woensdag 11 januari in sporthal Swanla, aanvang 19:30. Tegenstander is dan Taurus uit Houten, een directe concurrent. Bij een overwinning zouden we hen voorbij kunnen gaan in de tussenstand.”