Samen met adviesbureau Circospin gaat de gemeente Alphen oude pompen repareren en een tweede leven geven.
Samen met adviesbureau Circospin gaat de gemeente Alphen oude pompen repareren en een tweede leven geven. (Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn)

Gemeente Alphen geeft een tweede leven aan kapotte rioolpompen

Nieuws

ALPHEN - De gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van afvalwater via de riolering. Om grotere afstanden en hoogteverschillen te overbruggen maakt ze gebruik van rioolpompen. Een rioolpomp gaat een keer stuk en dan vervangt ze deze door een nieuwe pomp.

Jaarlijks belandt in Nederland ruim 4 miljoen kilo aan oude rioolpompen op de vuilnisbelt en worden 141.000 nieuwe pompen in bedrijf genomen. Een nieuwe pomp maken kost veel nieuwe grondstoffen, energie en honderden liters water. Dat levert veel CO2-uitstoot op en is slecht voor onze leefomgeving. Dit kan ook anders. Samen met adviesbureau Circospin gaat de gemeente daarom oude pompen repareren en een tweede leven geven. “Hierdoor gaan we als gemeente beter en zuiniger om met grondstoffen.”

Alphen heeft als doel om volledig circulair te zijn in 2050. Dit betekent dat afval niet meer bestaat en we grondstoffen steeds opnieuw gebruiken. Dit is hard nodig omdat het winnen van nieuwe grondstoffen veel energie kost, wat slecht is voor ons leefklimaat. De gemeente daarom kritisch naar de aanschaf van nieuwe materialen, proberen producten te repareren in plaats van weg te gooien en we hergebruiken grondstoffen zoveel als mogelijk. Mooie voorbeelden hiervan zijn de 3D-geprinte fietsbrug in de Stromenbuurt in Alphen en circulaire zitbankjes en verkeersborden. 

De gemeente verzamelt alle kapotte pompen in pallets. Een lokaal bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhoud van rioolpompen haalt ze op en beoordeelt of een pomp nog kan worden gerepareerd. Als dat zo is, worden kapotte onderdelen gerepareerd of vervangen en kan de pomp weer terug naar het rioleringssysteem. Is het niet mogelijk om de onderdelen te repareren of te vervangen? Dan gaat de pomp naar een sociale werkplaats waar medewerkers de pomp uit elkaar halen en de materialen in aparte afvalstromen terugbrengen naar producenten om opnieuw gebruikt te worden.  

Als inwoner kun je ook je circulaire steentje bijdragen door je huishoudelijk afval goed te scheiden. Hoe beter je afval scheidt, hoe meer nieuwe producten ervan komen. Kan een product nog een tweede ronde mee? Breng deze dan naar de kringloopwinkel. Is een product afgeschreven? Breng het dan naar het Ecopark voor recycling. Ook loont het om een kapot product te repareren in plaats van een nieuw product te kopen. Ga bijvoorbeeld eens naar een Repair Café. Koop een keer iets tweedehands in plaats van nieuw, of leen.