De gaande (Kaj Elhorst) en komende (Lars Ferwerda) voorzitter van Stichting Alphen Taal delen beiden de liefde voor het geschreven woord.
De gaande (Kaj Elhorst) en komende (Lars Ferwerda) voorzitter van Stichting Alphen Taal delen beiden de liefde voor het geschreven woord. (Foto: Marieke Roggeveen)

Stadsdichter Lars Ferwerda nieuwe voorzitter van Stichting Alphen Taal

Cultuur

Alphen aan den Rijn – Na vijf jaar voorzitterschap van de stichting Alphen Taal heeft Kaj Elhorst met ingang van 1 januari de voorzittershamer overgedragen aan stadsdichter Lars Ferwerda.

Marieke Roggeveen

Alphen Taal is een stichting die in 2017 is opgericht om literatuur in Alphen en omstreken een stevige impuls te geven. Eén van de vaste activiteiten van Alphen Taal is het Open Podium Alphen (OPA) dat tien keer per jaar plaatsheeft in de Muziekschool aan het Burgemeester Visserpark. Hierbij is iedereen welkom, als deelnemer en/of toehoorder. “Wij hebben gemerkt dat er in Alphen veel dicht- en schrijftalenten zijn van alle leeftijden”, verklaart Kaj. “Veel dichters en singers/songwriters weten inmiddels hun weg naar het Open Podium te vinden en komen uit heel Nederland en Vlaanderen. Door de gevarieerde inbreng van de deelnemers is elke middag weer verrassend anders.”

Waardige opvolger

Kaj is erg blij dat hij in Lars Ferwerda (28) een waardige opvolger heeft gevonden. “Het is goed dat na een bepaalde periode het voorzitterschap door iemand anders wordt overgenomen. Lars heeft frisse ideeën en is een stuk jonger dan ik ben. Hierdoor kan hij ook gemakkelijker aansluiting maken met de jongere generatie. Want ook onder jongeren zit zeker talent op het gebied van taal. Dit heb ik wel gezien toen ik in de jury zat van een gedichtenwedstrijd op een middelbare school. Hier zat echt heel goed werk bij. 

‘Ik hoop met mijn stadsdichterschap ook jongeren aan te spreken’

Ik hoop daarom dat Lars ook jongeren enthousiast kan maken om met poëzie naar buiten te komen en dat Stichting Alphen Taal nóg meer binding krijgt met Alphen.”

Een springplank

Deze uitgesproken wens lijkt naadloos aan te sluiten bij de woorden die Lars Ferwerda vorig jaar uitsprak bij zijn benoeming als nieuwe stadsdichter: “Ik ben zelf nog best jong en hoop met mijn stadsdichterschap ook jongeren aan te spreken en warm te maken voor het geschreven woord. Ik hoop dat ik kan laten zien hoe leuk poëzie is.” Sinds kort is Lars zzp’er waarbij hij zich vooral richt op communicatie-opdrachten en journalistieke artikelen. “Ook probeer ik hier en daar wat poëzie-opdrachten binnen te halen.

‘Het lijkt mij vooral leerzaam’

Verder bestaat inmiddels een groot deel van mijn leven eigenlijk wel uit poëzie. Daar ben ik bijna dag en nacht mee bezig. Als stadsdichter krijg ik al behoorlijk wat opdrachten, en sinds november ben ik ook toegetreden tot de vaste pool van Nachtdichters op Radio Veronica. Het stadsdichterschap is echt een springplank.”

Met elkaar

Op de vraag waarom hij ‘ja’ heeft gezegd tegen het voorzitterschap van Alphen Taal, antwoordt Lars: “Misschien omdat ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel heb, haha. Het lijkt mij vooral leerzaam om een organisatie aan te sturen, of in ieder geval het eerste aanspreekpunt te zijn. Dat zijn dingen die ik nog niet gedaan heb in mijn leven. Voor de invulling van mijn nieuwe taak komen er voorzichtig al eerste ideeën voorbij. Voor de komende twee maanden heb ik zelfs al een aantal leuke dingen bedacht, zoals een poëziewandeling door het Alphense centrum. Als stadsdichter heb ik de slogan: ‘Breng de poëzie naar de mensen toe’. Ik denk dat het vooral belangrijk is om iedereen die nu bij Alphen Taal betrokken is, erbij te houden. Je moet het met elkaar doen, want poëzie moet je met elkaar delen. Ik denk dat dat als voorzitter ook geldt. Ik ga ervoor!” Voor meer informatie: www.alphentaal.nl.