De gemeente en ProRail informeren de bewoners in de buurt van het station per brief.
De gemeente en ProRail informeren de bewoners in de buurt van het station per brief. (Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn)

Gemeente Alphen en provincie maken spoorverbinding Leiden – Utrecht beter bereikbaar

Nieuws

ALPHEN/REGIO - De provincie Zuid-Holland werkt samen met de gemeente Alphen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid in het Groene Hart. Daartoe behoort ook de verbetering van de spoorverbinding Leiden-Utrecht. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

Het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk krijgt volgens de gemeente ruime (fiets)parkeergelegenheid en aansluitingen op het streekbusnet, de spoorwegovergang van de Gemeneweg wordt verplaatst en door aanpassingen aan het spoor kan het station in de dienstregeling opgenomen worden. Ook komt er een ongelijkvloerse kruising van de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude-Rijndijk met het spoor en de N11.

ProRail heeft een ingenieursbureau gecontracteerd en opdracht gegeven om in januari te beginnen met het ontwerp voor het station Hazerswoude-Rijndijk. In 2016 heeft de gemeenteraad hiervoor een voorkeursontwerp vastgesteld. 

Dit ontwerp is uitgangspunt voor het ontwerpproces, waartoe ook de inrichting van de stationsomgeving behoort. Gemeente, ProRail en de provincie werken samen aan dit proces, bijgestaan door het ingenieursbureau.

Planning en participatie

De exacte planning van het ontwerp en participatieproces is op dit moment nog niet duidelijk. Daar komt begin 2023 meer zicht op. De gemeente en ProRail informeren de bewoners in de buurt van het station per brief, zodra hier meer over bekend is. Zij verwachten dat dit in het voorjaar van 2023 is.

“Wij proberen de bewoners en andere partijen zo volledig mogelijk te informeren en waar mogelijk te betrekken bij het ontwerp. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het participatiekader ‘Iedereen aan zet’ dat in 2021 door de gemeenteraad is vastgesteld”, zo stelt de gemeente.

Ambitie

“De ambitie is om eind 2026 zowel het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk als de aanpassingen aan het spoor gereed te hebben. Dan kan de frequentie op de spoorlijn de hele dag omhoog naar vier treinen per uur, zodat meer mensen kunnen kiezen om duurzaam, veilig en slim van A naar B te reizen.”