Hans van Dam, een van de ondergetekenden van de brief.
Hans van Dam, een van de ondergetekenden van de brief. (Foto: Archief)

Ingezonden brief: Boskoopse organisaties verbaast over oprakelen weg Gouwebos

Nieuws

BOSKOOP -  Vrienden van het Heempad Boskoop en Weg door het Gouwebos? No Way zijn boos en hebben naar deze krant een brief gestuurd. “Na het geruststellende bericht van het niet doorgaan van de Oost-West verbinding over de Snijdelwijklaan, is er opnieuw onrust ontstaan over het (oude) plan om deze dan maar door het Gouwebos te doen, alsof Alphen daar zeggenschap over heeft.”

Boskoop is een bijzonder dorp, dat de weg kwijt is

Het is verbazingwekkend dat Bereikbaar Boskoop Alliantie (Greenport, Dorpsoverleg en ondernemers) de aloude en allang afgewezen weg door het Gouwebos weer oprakelen. Even een opsomming van wat er zoal gepasseerd is (en leeft onder bewoners):

Prominent Jacques Booy en oud-voorzitter van de Dorpsraad schreef in januari 2011 al: Gouwebos wordt dodelijk verminkt, evenals naastgelegen vogelweidegebied Voorofsche polder, onderdeel van Natuur Netwerk Nederland, beheerd door Zuid-Hollands Landschap. Een natuurgebied waar beschermde weidevogels nog floreren. Twee gemeentes, Waddinxveen en Boskoop spraken destijds af: deze groene buffer zal nooit aangetast worden door bebouwing of wegenaanleg. Het actiecomité ‘Weg door het Gouwebos? No way!’ heeft in 2017 met een flyeractie en publiciteit in Waddinxveen Noord en Boskoop Zuid 600 steunbetuigingen opgehaald. Een goed verzorgd recreatie-/ wandelgebied zal voorgoed aangetast worden. In een tijd van klimaatdoelen is het absurd om bomen voor verkeer op te offeren. IVN Vrienden van het Heempad houdt natuurexcursies in het Gouwebos en staat volledig achter het plan om het Gouwebos onaangetast te houden voor een groeiend natuurbesef. We zijn op 13 december jl. naar een bijeenkomst geweest van Beter Bereikbaar Gouwe. Daar waren drie opties te zien: een noord-, midden- en zuidelijke route (door Snijdelwijk). De zuidelijke route (door Snijdelwijk) werd niet serieus onderzocht. BBG heeft geen opdracht gekregen om de variant Gouwebos Noord te onderzoeken. Wij vragen aan betrokkenen, stop met onrust te stoken in druk bewoonde gebieden, de oplossing ligt over deels bestaande wegen. De slogan van de Dorpsraad Boskoop was destijds “meer voor elkaar?”geldt dat niet voor Snijdelwijk? Jarenlang gesteggel helpt niet mee aan een oplossing. Kies voor daadkracht.

Namens het actíecomité ‘Weg door het Gouwebos? No Way! Arie Peters en Bert de Rijke. Namens: Vrienden van het Heempad Boskoop: Hans van Dam.