De Alphense beeldend kunstenaar Antonetta Moerland heeft 2022 op een voor haar mooie manier afgesloten.
De Alphense beeldend kunstenaar Antonetta Moerland heeft 2022 op een voor haar mooie manier afgesloten. (Foto: Rob Langerak)

Alphense Antonetta Moerland illustreert spiritueel boek van Narada Kush

Cultuur

ALPHEN - De Alphense beeldend kunstenaar Antonetta Moerland heeft 2022 op een voor haar mooie manier afgesloten. Zij illustreerde niet alleen de cover van het boek ‘De Ontdekking van het Spirituele Universum’ van auteur Narada Kush, maar maakte ook de tekeningen bij alle 33 hoofdstukken.

Rob Langerak

Moerland is hiervoor gevraagd naar aanleiding van de schilderijen en tekeningen in haar eigen boek ‘40 jaar schilderen’ uit 2021. Daarin staat een overzicht van ongeveer 150 werken uit haar carrière. Die begint in 1980 met een opleiding bij het toenmalige Expressie 70 met de kunstschilders Gerard Huisman, Gerda Jonker en Chris Nobels als docenten. Van 1990 tot en met 1992 breidt zij haar kennis uit aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1993 wordt zij door de Inspectie Kunstzinnige Vorming vakbekwaam verklaard als docente. Naast het vervaardigen van haar eigen kunstwerken, veelal met olieverf gemixt met caseïne temperaverf en acrylverf met structuur en mica, geeft zij workshop in haar atelier op de bovenverdieping van haar woning. Verder begeleidt zij projecten op basisscholen De Wereldwijzer en De Kameleon en het Groene Hart Lyceum.

Moerland vertelt dat zij altijd schildert vanuit een vast omlijnd plan. “In een boekje maak ik dan eerst een tekening, waarbij ik eigenlijk altijd in het midden begin. Vrijwel al mijn schilderijen zijn daardoor symmetrisch. Ze ontstaan vaak intuïtief en hebben vaak buitenaardse thema’s. Ik ben daarmee geboren en dat zie je veel terug in mijn werk.” De kunstenares is ervan overtuigd dat er meer leven in het universum is dan alleen op aarde. “Mijn stellige overtuiging is, dat elke planeet zijn eigen leven heeft, maar dan wel in vormen die wij niet kunnen waarnemen. Alles is energie. Soms is dat ook wetenschappelijk uit te leggen, maar meestal nog niet”, zegt zij vol overtuiging, maar zonder daarbij zweverig te zijn. Zij verwijst ook naar programma’s als ‘Ancient Aliens’ die zij volgt op tv-zender History, waarbij aandacht wordt besteed aan onderzoek in de oudheid. “Ik snap best dat mensen sceptisch zijn op mijn werk en zich afvragen wat zij met die ruimteschepen moeten, maar daar heb ik mij nooit iets van aangetrokken.” Het houdt wel in, dat haar werk voor de doorsnee (kunst)liefhebber minder aantrekkelijk is. Hoewel haar schilderijen in de afgelopen veertig jaar veel op exposities zijn vertoond, staat haar zolder en een kelderbox behoorlijk vol. “Met mijn werk voldoe ik niet aan de gemiddelde vraag naar beeldende kunst en val ik daardoor vaak buiten de boot en wordt het wel een probleem waar ik alles laat.”

Wijsheid

Haar werk bleek wel te passen in het vijftiende boek van Narada Kush (pseudoniem voor Koos Visser) die gedurende vele jaren de oude wijsheid van de Veda’s (heilige geschriften afkomstig uit de Hindi cultuur, red.) bestudeerd heeft en de praktische toepassingen ervan onderwijst om mensen te inspireren hun eigen (innerlijke) pad te volgen. “Na het zien van mijn kunstboek ‘40 jaar schilderen’ heeft Narada mij benaderd met de met de vraag of ik de omslag van zijn nieuwste boek wilde verzorgen en bij alle 33 hoofdstukken mijn tekeningen wilde plaatsen. Nadat ik eerst heb gekeken wie hij is en wat hij doet, heb ik dit graag gedaan, ook omdat ik veel herkenning vond in de teksten. Er is zelfs een heel hoofdstuk gewijd aan de tijd dat mensen in ruimteschepen interplanetair reisden tussen de planeten.” Moerland laat weten dat de meeste illustraties er al waren, maar dat zij die voor het boek bijwerkte of verder verfraaide.

“Het moest wel digitaal worden aangeleverd, maar op dat gebied ben ik een leek. Gelukkig is mijn zoon Wijnand grafisch vormgever en webdesigner, dus die heeft alle tekeningen gefotografeerd en dat voor mij geregeld. Zonder hem was dit voor mij onmogelijk geweest. Het is in elk geval een hele eer om in een boek van een ander te staan.”