De zelftests vliegen de winkel uit.
De zelftests vliegen de winkel uit. (Foto: Morvenna Goudkade)

Groene Hart als ziekenboeg: ‘Er heerst nogal wat’

Nieuws

REGIO – Ziek, zwak en misselijk. Of op zijn minst positief getest. Virussen slaan om zich heen en het Groene Hart lijkt wel een ziekenboeg. Corona, griep, verkoudheid en RS houden huis. Wat betekent dit en wat is het advies?

Morvenna Goudkade

De coronathermometer staat landelijk op stand 1: beperkte druk op zorgketen en samenleving. Maar ondertussen lijkt het wel of iedereen corona heeft, krijgt of opnieuw krijgt, met of zonder klachten. 

“Er is landelijk en regionaal inderdaad sprake van een flinke stijging”, zegt Annemarie van Dijk, onderzoeker bij GGD Hollands Midden. Van Dijk zorgt dat er cijfers beschikbaar zijn over het besmettingsniveau in de regio. Al is dat tegenwoordig wel lastiger dan voorheen. “Er wordt veel minder bij ons getest en gemeld. Veel mensen maken gebruik van zelftests. Natuurlijk hebben wij wel onze bronnen, zoals ziekenhuisopnames, mensen die aan corona overlijden, meldingen van verpleeghuizen en dergelijke en de hoeveelheid virusdeeltjes in rioolwater.” In Hollands Midden, waar de gemeentes Alphen aan de Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop onder vallen, wordt overigens meer getest bij de GGD dan landelijk gezien, weet de onderzoeker. “De landelijke cijfers zijn 30 per 100.000 inwoners, dan was in week 52 van afgelopen jaar. In Hollands Midden zijn het er 33 per 100.000 inwoners. We zien hier dus dat iets meer mensen bereid zijn zich te laten testen. Van die mensen is overigens 60 procent positief, tegenover 55 procent landelijk.”

Zelftest

Waarom veel mensen kiezen voor zelftests? “Dat kan ik niet wetenschappelijk onderbouwen, natuurlijk wordt het aanbevolen en mensen vinden het ook gemakkelijker en sneller. Hoewel zelftests best duur zijn en de GGD-test gratis is. En je ook niet meer in de rij hoeft te staan. We zien wel dat mensen bij ons komen voor bevestiging van de zelftest. Ook zorgpersoneel kiest vaak toch voor een test bij de GGD.” Belangrijke informatiebron wat betreft corona is het percentage virusdeeltjes in rioolwater. “Dat gaat flink omhoog. Corona is er dus nog steeds, maar dat is ook logisch want de samenleving is open, mensen komen in contact met elkaar en het virus kan zich verspreiden. Mensen worden nu wel minder vaak ziek of minder erg ziek en ziekenhuisopnames zijn ook veel lager.”

Bij de GGD houdt men zich bezig met ‘melding-plichtige’ virussen zoals corona, daar valt het influenzavirus niet onder. Cijfers daarover worden verzameld door het RIVM. Bron van informatie is daarbij een aantal huisartspraktijken die als peilstation fungeren. Er is sprake van een griepepidemie, als er 58 op 100.000 inwoners zich melden bij de huisarts met griepachtige klachten en er bij 10 procent ook werkelijk het influenzavirus wordt vastgesteld. Bij de laatst gepubliceerde meting (week 51) lag het aantal landelijk op 70 inwoners per 100.000 en het percentage met echte griep op 36 procent. 

Epidemie

In Nederland is er sinds enkele weken ook officieel een RS-epidemie, de virusziekte Respiratoir Syncytieel treft vooral jonge kinderen, maar ook senioren kunnen er flink door worden geraakt. En dan heb je ook nog het rhinovirus, dat vaak verantwoordelijk is voor een verkoudheid. 

Wat te doen als je een van deze infecties te pakken hebt? Geert Westerhuis, woordvoerder bij het RIVM: “Alle aandoeningen, zowel corona, influenza, RS als verkoudheid zijn besmettelijk, dus hygiëne en afstand houden is altijd belangrijk, zodat je andere mensen niet besmet. De bekende maatregelen bij corona zoals geen handen schudden en hoesten in de ellenboog, zijn ook van toepassing bij de andere virussen. Er heerst nogal wat momenteel, dus kijk vooral goed uit bij kwetsbare mensen. Die kunnen soms wel erg ziek worden.”