Lars Ferwerda.
Lars Ferwerda. (Foto: Marieke Roggeveen)

Eindejaarsgedicht

Stadsdichter Lars Ferwerda heeft voor de nieuwjaarsreceptie een gedicht gemaakt.

Laat er opnieuw water stromen door de Rijn, prevel opnieuw bij het zien van het Alpherium


Ik ben thuis, laat er opnieuw een raadslid in opspraak raken. De Julianabrug opnieuw gesloten zijn. geef ons weer een bruggedicht waar de Alphenaar voor mag inzenden. Breek uit je gevangenis


en maak er een foto van. Breng een marketingstunt uit met een koelkastmagneet en de verkeerde naam, maak je druk om een regenboogbank. En vergeet niet


Je stappenteller een zwieper te geven in het Bentwoud. Fiets door de polder en groet een vogel. Haal voor je salade biologische kruiden bij een lokale boer in Boskoop.


Ga shoppen in de van Mandersloostraat. Drink koffie in de Julianastraat. Doe alles opnieuw, laat alles zich herhalen, maak je druk, val vooral opnieuw dood.


Maar word in 2023 ook opnieuw geboren.

Over de auteur

Winnaar Lars Ferwerda werd bijna vijf geleden ‘verliefd op poëzie’. “Ik volgde toen een trimester over kunst en filosofie. Toen heb ik ook poëzie ontdekt”, liet hij eerder aan deze krant weten.


Hij wilde heel graag stadsdichter worden, zegt hij. Waarom? “Ik zie het als een unieke kans. Al is in opdracht schrijven wel nieuw voor mij, normaal schrijf ik vooral over mijn gevoelsleven. Maar er wordt natuurlijk wel van mij verwacht dat ik op regelmatige basis iets schrijf over Alphen. Bij herdenkingen bijvoorbeeld.” 


Hij heeft al nagedacht aan de invulling van zijn stadsdichterschap. “Ik vind het heel leuk, maar het is ook wel wennen. Je moet er zelf ook achterheen gaan om er invulling aan te geven. Ik zou graag zien dat ook een jonger publiek zijn weg vindt naar Alphen Taal en dat er ook meer toeschouwers komen. Daar wil ik me wel voor inzetten.”


Ferwerda, werkzaam bij een mediabedrijf in Reeuwijk, hoopt als jonge stadsdichter ook jongeren aan te spreken. “Om te laten zien wat poëzie kan betekenen.”