Trend voor 2023: groen als bondgenoot. We omringen ons met groen, zoals stressverlagende en luchtzuiverende kamerplanten.
Trend voor 2023: groen als bondgenoot. We omringen ons met groen, zoals stressverlagende en luchtzuiverende kamerplanten. (Foto: Airsopure.nl)

Trends 2023: van budgetbewust tot echt en eerlijk

REGIO – Nieuw jaar, nieuw geluid! Wat zijn de trends in 2023? Wat gaan we eten, wat gaan we dragen? Hoe zien huis en tuin eruit? Wat doen we met uitjes, reizen, vakantie en sport? Wat vinden we belangrijk? Acht trends ter inspiratie.

Morvenna Goudkade

Trend 1. Budgetbewust leven – Het leven is duur en daarom kiezen we voor dingen die geen of weinig geld kosten. Een wandeltocht, een fietsuitje, uitstapjes zonder toegangsprijzen. We zijn ons bewust van alle kosten, maar willen er wel op uit. Een gratis uitje naar de kinderboerderij vormt een tegenwicht voor dure uitstapjes, zoals naar het pretpark. Tijdens de coronacrisis, toen alles dicht was, hebben we simpele uitjes herontdekt. Door de financiële crisis gaan we daar nu nog mee door.


Trend 2. Groen als bondgenoot – De natuur is belangrijker dan ooit. We willen groen om ons heen, in huis en in de tuin. Door de klimaatverandering zijn we ons bewust van de natuur die ons helpt bij hitte, droogte en nattigheid. Klimaatbestendige tuinen, stressverlagende kamerplanten, recreëren in het groen. 


Trend 3. Echt en eerlijk – We waarderen steeds meer het authentieke, het eerlijke verhaal. Niet de vintage look, maar echte vintage. Spullen met een verhaal. Dat geldt voor meubels, voor kleding en voor voedsel. Waar komt het vandaag, hoe is het geproduceerd, wie zijn de mensen achter het product? We kiezen steeds vaker voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zorg, liefde en aandacht in plaats van snel, liefdeloos en onpersoonlijk. 


Trend 4. Buitensporten – De belangstelling voor laagdrempelig buitensporten is groot; we ontdekken steeds meer de kracht van bewegen in de buitenlucht. Jong en oud doet aan buitenfitness, zoals bij de gratis calistenicsparkjes in de regio. Ook in groepsverband buiten sporten is populair: van boksen tot bootcamp. 


'Deze trend zet zich op alle fronten voort'

Trend 5. Workation – Er zijn steeds meer zzp’ers onder ons, maar ook andere ondernemers en werkenden willen meer vrijheid, terwijl het werk en de verdiensten wel moeten doorgaan. In de digitale wereld maakt het niet uit waar je bent, dus kiezen we vaker voor een workation, waarbij we op een andere plek vakantie combineren met het werk bijhouden. In de winter een maand naar de zon, werken vanaf balkon of terras en daarna genieten van het goede leven. 


Trend 6. Emigreren voor rust en ruimte – Onder het motto ‘ik vertrek’ kiezen we steeds vaker voor een leven buiten Nederland. Wonen in Spanje, Italië, Hongarije of Bonaire: we zien jonge stellen, gezinnen en senioren gedag zeggen aan Nederland. Ons land is duur, vol en druk. Mensen willen meer kwaliteit van leven, meer ruimte, meer groen en natuur. Niet alleen voor pensionado’s.


Trend 7. Leven in het hier en nu – Na de wereldwijde coronapandemie, waarbij ieders leven op zijn kop kwam te staan, leven we meer volgens het motto ‘pluk de dag’. Op korte termijn beslissen, nu het kan. De coronacrisis heeft bij velen van ons voor verandering gezorgd. Dingen waarvan we dachten dat die nooit konden gebeuren, gebeurden wel. Het sociale leven dat stil kwam te liggen. Werk en bedrijf die moesten stoppen. Het geeft heel wat op gang gebracht, waardoor we minder bang zijn voor grote beslissingen. Want we kunnen meer aan dan we denken. 


Trend 8. Duurzamer leven, wonen en werken - We willen energie besparen en duurzame keuzes maken, niet alleen vanwege de kosten, ook vanwege de planeet. We gaan meer hergebruiken in plaats van weggooien: kwestie van anders denken. Weg met de plastic soep, we kiezen steeds vaker voor zero-plastic alternatieven. Bedrijven in de regio verduurzamen in hoog tempo, ons transport wordt steeds duurzamer. Innovaties zijn niet te stoppen. Deze trend zet zich op alle fronten voort. 

We wensen je een een mooi nieuwjaar!