Hans Schuurman behandelt Denzel Inyamah tijdens het thuisduel met Heino op 22 september. Mouad Ben Chekh kijkt toe.
Hans Schuurman behandelt Denzel Inyamah tijdens het thuisduel met Heino op 22 september. Mouad Ben Chekh kijkt toe. (Foto: Dini Spil)

'Het voetbal is minder hard geworden'

In deze tweewekelijkse rubriek een kijkje in de keuken van HVV Hollandia, de toonaangevende voetbalclub van Hoorn en omgeving. In dit artikel: de verzorger.

Voor clubs in het amateurvoetbal is het jaarlijks niet gemakkelijk om, zelfs tegen betaling, een verzorger te vinden die zijn zondag wil opofferen voor wedstrijden van het eerste elftal. Door de week gaat nog wel, maar het weekend is heilig. Bij Hollandia 1 echter, zit Hans ‘Hannes’ Schuurman (72) al bijna 37 jaar gewapend met waterzak en spuitbus langs de lijn. Absoluut uniek. En hij heeft alweer besloten er een jaartje aan vast te plakken. “Ik had dit nooit kunnen doen als mijn gezin er niet achter zou staan. Maar mijn vrouw Marijke weet niet beter. Ze heeft zelf ook gevoetbald. Elk jaar bespreken we het en zegt ze: ‘Het is goed’.”
Geboren en getogen op de Italiaanse Zeedijk werd Schuurman op negenjarige leeftijd lid van Hollandia. Al snel kreeg hij de bijnaam ‘Hannes’. “Geen idee waar dat vandaan kwam. Mijn moeder nam het zelfs ook over.” Schuurman schopte het tot het eerste elftal ("Ik heb op alle plekken gespeeld, behalve in het doel") en verhuisde na zijn huwelijk naar Enkhuizen, waar hij als jeugdtrainer een uitstapje maakte naar West Frisia. “Toen wilde ik ook iets van het menselijk lichaam weten en heb ik een cursus sportmassage gevolgd bij fysiotherapeut Boekestein. Oud-voorzitter Jan de Boer vroeg me in 1986 verzorger te worden van Hollandia 1.”
Tot zijn 64ste combineerde hij dat met zijn beroep als metselaar. Als geen ander kent ‘Hannes’ de club. “Hier geldt: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Oorspronkelijk was Hollandia de vereniging van de arbeiders. Veel mensen lopen hier al hun hele leven rond, die moet je wegdragen.”
Het voetbal is geëvalueerd, dat merkt ook de ras-Hollandiaan. “Het is niet meer zo hard en onbehouwen als vroeger. Toen trapte een verdediger nog weleens lachend een aanvaller doormidden. Er wordt strenger tegen opgetreden door de arbitrage. Ik hoef vaak maar een keer in de wedstrijd het veld op of soms helemaal niet. Voetballers hebben meer respect voor elkaar. Moeten explosiever zijn met meer loopwerk. Ik zeg altijd: Joop Zoetemelk kon niet hardlopen, nu kan een profwielrenner ook aan marathons deelnemen. Voetballers zouden hun body nog meer kunnen trainen.”
Net als veel verzorgers en fysiotherapeuten is Hans Schuurman ook een vertrouwenspersoon voor spelers wanneer ze eenmaal bij hem op de massagetafel liggen. “Maar wat er dan ter sprake komt, blijft onder ons. Komt normaal gesproken zelfs de trainer niet te weten.”


Zaterdag 4 februari, 19.00 uur: Hollandia-Be Quick.