Jorryt, Anja en hun kinderen Sanne, Tim, Jente en Milou.
Jorryt, Anja en hun kinderen Sanne, Tim, Jente en Milou. (Foto: aangeleverd)

'Mooie momenten hebben meer 'body' gekregen'

Vervolg voorpagina


Door de behandeling van zaadbalkanker, is er kans op verminderde vruchtbaarheid. Omdat hij een kinderwens had, heeft Jorryt vóór de behandeling sperma laten invriezen. In 2013 kreeg hij een relatie met Anja. "Ik kende haar al via gezamenlijke vrienden en ze heeft mij ook meegemaakt toen ik zo ziek was. Het hele traject kende zij dus. Ik woonde destijds nog in Friesland en had een relatie. Na mijn ziekte maakte ik bewustere keuzes en kwam ik erachter dat ik niet verder wilde met mijn toenmalige vriendin. Toen ik besloten had met Anja verder te gaan, verhuisde ik naar Zwaag, waar zij al woonde met haar twee kinderen Sanne (14) en Tim (13). Samen hebben we nog twee meiden gekregen, gewoon op de 'natuurlijke' manier. Jente is nu 8 en Milou is 6."

Genieten

Met zijn ziekte is Jorryt niet meer elke dag bezig. "Soms vergeet ik het zelfs. Dan vraagt iemand aan me: hoe gaat het nu met je? En dan denk ik: oh ja, ik ben inderdaad ziek geweest. Verder ben ik er zelf gelukkig niet meer zoveel mee bezig. Maar wanneer ik iemand hoor praten die kanker heeft, komt het allemaal wel weer even dichtbij. Dat raakt me wel. En dan realiseer ik me ook wel dat ik er goed vanaf gekomen ben. Het had heel anders kunnen lopen. Van nature ben ik best een 'pleaser', maar sinds ik ziek ben geweest, merk ik dat ik ietsje vaker voor mezelf kies. De mooie momenten die ik beleef, hebben veel meer 'body' gekregen. Op vakantie gaan, concerten bezoeken... dat ik dat allemaal kán doen, daar ben ik me goed bewust van. Ik neem geen onnodige risico's, maar ik geniet wél enorm van het leven." 

Controleren

Op de vraag of Jorryt nog wat toe te voegen heeft aan dit interview, zegt hij: "Ik zou graag tegen alle mannen willen zeggen: controleer jezelf regelmatig en wanneer je iets voelt: blijf er niet te lang mee rondlopen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter het verholpen kan worden."

'Na mijn ziekte maakte ik bewustere keuzes'

Infolijn

Heb je zelf of heeft iemand in je omgeving kanker? Als je behoefte hebt om met iemand te praten, dan kun je terecht bij de voorlichters van de Kanker.nl Infolijn. Het telefoonnummer is 0800-0226622.