Maak jezelf niet gek met té lange lijstjes.
Maak jezelf niet gek met té lange lijstjes. (Foto: Adobe Stock)

Tips om een to-do lijst te maken

Drukke dag voor de boeg? Dan kun je een to do-list maken. Dit helpt je om overzicht te creëren en te behouden. Maar hoe maak je nou de perfecte to do-list?

WEES SPECIFIEK IN WAT JE WILT BEREIKEN

Deze is voor iedereen die weleens ‘werken aan dat project’ opschreef op een blaadje. Oké, misschien is dat een goede reminder om eraan te beginnen, maar het zorgt er niet voor dat je een doel hebt waar je naartoe werkt. Vergelijk het met studeren. Je kunt je voornemen om te gaan ‘leren voor je tentamen’, maar je kunt ook ‘hoofdstuk twee en drie lezen’ van een bepaald boek. In het laatste geval heb je een duidelijke taak, in het eerste geval is het meer een goed voornemen.

Maak jezelf niet gek

In de ideale situatie lees het liefst twintig rapporten, ruim je het huis op en neem je wat tijd voor jezelf. Maar als je álles opschrijft wat je de komende tijd moet doen, kan dat nogal overweldigend zijn. Schat dus in wat realistisch is. Wat kun je ongeveer op één dag doen zonder compleet gek te worden? 

Overzicht behouden

De belangrijkste dingen moet je sowieso opschrijven. Alles wat ook morgen kan gebeuren, schrijf je op een nieuw lijstje. Een ellenlange to do-list maakt je dag niet bepaald leuker.

Schrijf de tijden erbij

Heb je moeite met bedenken wat nou realistisch is? Schat per taak in hoeveel tijd je ervoor nodig hebt. Schrijf dan bijvoorbeeld '15 minuten' en ‘1,5 uur' bij taken. Als je namelijk toch langer of korter bezig bent met een bepaalde taak, zou je de hele planning weer moeten veranderen.