Alle huiskatten in Nederland moeten worden gechipt en geregistreerd.
Alle huiskatten in Nederland moeten worden gechipt en geregistreerd. Foto: Pixabay

Dierenambulance Hoorn e.o. is blij: chippen van katten wordt straks verplicht

Algemeen

HOORN - Alle huiskatten in Nederland moeten worden gechipt en geregistreerd. Dat heeft minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten. Hij gaat het plan nu eerst verder uitwerken en komt later met de invoerdatum. Dierenambulance Hoorn e.o. is blij met dit besluit. “Het gebeurt nu nog te vaak dat we een kat vinden die niet gechipt is”, vertelt voorzitter Fred Perrier. “Heel jammer, want dan wordt het lastig om de eigenaar te vinden.”

Op dit goede nieuws zaten we al een tijdje te wachten

En dat moet straks dus makkelijker worden. Met de chipplicht wil Adema er namelijk voor zorgen dat weggelopen of gewonde katten sneller bij hun eigenaren terugkeren. Ook zijn zwerfkatten direct herkenbaar doordat ze niet zijn gechipt. “De afgelopen maand hebben wij veertien katten vervoerd en daarvan waren er helaas maar twee gechipt. In het geval van niet-gechipte katten proberen we via social media de eigenaar te vinden, maar dat lukt ook niet altijd. De chipplicht zou alles een stuk makkelijker moeten maken. We zaten al een tijdje op dit goede nieuws te wachten. Zeker omdat het voor hondeneigenaren al jaren verplicht is. En we zien ook dat de situatie verbeterd is, want bij honden is er in negen van de tien gevallen een chip aanwezig. Het werkt dus wél.” 

Registreren

Het chippen van katten is een eenvoudige ingreep, die je bij de dierenarts kunt laten uitvoeren. “Het is echter wel belangrijk dat je het dier niet alleen laat chippen, maar er ook voor zorgt dat ‘ie geregistreerd is. Helaas zien we dat dus ook vaak: een kat die wél een chip heeft, maar niet geregistreerd is. Dan hebben wij, maar ook de eigenaar, er nog niets aan.” Wanneer een kat wordt gevonden die niet gechipt is, krijgt het diertje van de Dierenambulance een zogenaamd belbandje om. “Zodra de eigenaar de kat dan weer vindt, kan hij of zij ons nummer bellen en weten wij dat de kat weer terug is bij de eigenaar. Wanneer een kat gewond of overleden is, blijft ‘ie uiteraard bij ons en plaatsen we een oproep op social media. Wanneer een zieke of aangereden kat hersteld is, en de eigenaar heeft zich nog niet gemeld, gaat het dier naar het dierenasiel. Meldt de eigenaar zich binnen twee weken nóg niet, dan zoekt het asiel een nieuw baasje.” Als een kat gewond is gaat het naar een dierenarts en vandaar weer naar het asiel als het baasje zich niet meldt.

Voor het chippen van een kat kun je dus bij de dierenarts terecht, maar binnenkort gaat de Dierenambulance Hoorn e.o. dit ook aanbieden. Een minuscule chip wordt met een injectie onder de vacht van de kat aangebracht en bevat een uniek nummer dat met een speciaal apparaat te lezen is. Dat nummer is gelinkt aan het adres en telefoonnummer van de eigenaar, mits het dier dus geregistreerd is. Chippen kost geld, maar er zijn al gemeenten, zoals Amsterdam, waar het gratis of tegen een sterk gereduceerd tarief kan voor katteneigenaren met een krappe beurs. Minister Adema wil een zorgvuldige invoering van de chip- en registratieplicht. Hij gaat het plan nu verder uitwerken. Belangrijke punten daarbij zijn de uitvoerbaarheid en de handhaafbaarheid. Ook de kosten spelen een rol. 

Chauffeurs en bijrijders gezocht

Dierenambulance Hoorn e.o. is altijd op zoek naar vrijwilligers, chauffeurs en bijrijders op de ambulance. Wie in Hoorn, Blokker of Zwaag woont, wordt van harte uitgenodigd om te reageren. Kijk op www.dierenambulancehoorn.nl/dierenambulance-hoorn-zoekt-vrijwilligers/ voor meer informatie. Via het formulier kun je je aanmelden als vrijwilliger.