Monique Westgeest-Soeterik houdt op 14 februari om 14.00 uur een lezing over de 'Goudse Glazen' van de St. Janskerk in Gouda.
Monique Westgeest-Soeterik houdt op 14 februari om 14.00 uur een lezing over de 'Goudse Glazen' van de St. Janskerk in Gouda. (Foto: PR)

Lezing over beroemde 'Goudse Glazen'

ALPHEN - Monique Westgeest-Soeterik houdt donderdag 14 februari om 14.00 uur een lezing over de 'Goudse Glazen' van de St. Janskerk in Gouda. De lezing vindt plaats in Wijkcentrum Swaenswijk in Alphen aan den Rijn.

Deze beroemde 16e-eeuwse gebrandschilderde glas-in-loodramen werden ontworpen door diverse kunstenaars, waaronder de vermaarde Dirck en Wouter Crabeth. 

"De ramen zijn niet alleen beroemd vanwege hun hoge kwaliteit en schoonheid, ook is het bijzonder dat vrijwel alle originele ontwerptekeningen, de zogenoemde 'cartons' al die tijd bewaard zijn gebleven." 

Tijdens de lezing wordt er uitleg gegeven over de techniek van het glas-in-lood maken en worden zowel enkele cartons als de prachtige ramen uitvoerig besproken. Ze zijn beschilderd met afbeeldingen uit de Bijbel en de Vaderlandse geschiedenis en zijn een wereldberoemde kunstschat.

Monique Westgeest-Soeterik volgde de 4-jarige hbo-opleiding Kunst, Cultuur en Educatie aan de Hogeschool in Diemen. Ze studeerde af op cultuur-historisch toerisme en organiseerde en begeleidde culturele reizen naar Italië. Daarnaast richtte zij met een studiegenote het kunst- en cultuurbureau ANDIAMO op, dat als doel had excursies in eigen land, lezingen en cursussen kunstgeschiedenis te organiseren. De entree is gratis, inclusief één keer koffie/thee. Wijkcentrum Swaenswijk is te vinden aan de Jongkindt Coninckstraat 2b in Alphen.