Koningsdag Hout Park Rijnstroom
Koningsdag Hout Park Rijnstroom (Foto: Rob Langerak )

Koningsdag is hartverwarmend

ALPHEN - Er was een koude Koningsdag voorspeld en het advies was om laagjes kleding over elkaar aan te trekken. Degenen die daar gehoor aan gaven, hadden er flink spijt van, want de temperatuur liep snel op en dat zorgde in Alphen voor een uitbundige viering van de verjaardag van Willem-Alexander.

Rob Langerak

Hoewel de kleedjesmarkt rond het oude raadhuis voor kinderen officieel pas om half tien van start gaat, zijn de jonge verkopers en hun ouders er al vroeg bij. Justine van den Berg heeft haar grote blauwe dekzeil al twee uur eerder uitgespreid en vertelt dat er meteen ook al bezoekers op af komen. Een paar uur later is zij al het grootste deel van haar speelgoed en andere koopwaar kwijt. "Ik heb al onwijs veel winst gemaakt, maar dat geld hou ik niet zelf hoor. Dit gaat allemaal naar de stichting Alpe d'HuZes, die met het beklimmen van de ‘Nederlandse berg' geld inzamelt voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker."

Spaarpot

 Andere deelnemers zijn vooral bezig hun eigen afgedankte spullen aan de man te brengen om daarmee de eigen spaarpot te vullen. Dat geldt ook voor moeder Annet en dochter Sterre. "Wij hadden onze winterjassen meegenomen, maar die hebben wij al snel uitgedaan” zeggen zij bij hun kraam vol speelgoed, boeken en kleding. "En je kunt bij ons ook nog grabbelen.” Samen met familie en vrienden hebben zij vijf plekken naast elkaar weten te bemachtigen. Op de hoek van de Stevinstraat hebben de bewoners hun tuin als terras ingericht. Buiten het hek verkopen zij hun spulletjes en staat er een een mini-uitvoering van een grijpkraantje waar kinderen snoep kunnen winnen. Tussen alle drukte door gidst een zwanentemmer twee mooie witte vogels door het publiek. 

Majoretten en twirlen

Ook in de winkelcentra Atlas en de Herenhof zijn vrijmarkten. Die in Alphen-Ridderveld is een onofficiële, maar wordt al jaren door de winkeliers gedoogd zolang de ingang naar hun panden maar vrij blijft. Naast de kermis is het Europapark op Koningsdag gevuld met sport, spel en springkussens. Vanuit een door scouting De Uithoek gebouwde toren kunnen kinderen via een kabelbaan door de over een slootje zweven. Boven kampvuren worden broodjes gebakken. De majorette, twirl en dansgroepen van Spirit nemen een groot stuk van het grasveld in beslag om hun kunsten te tonen. Vooral de allerkleinsten weten het publiek te roeren. Hoe snel zij kunnen doorgroeien vertelt de 9-jarige Elena, die exact één jaar lid is en net in actie is gekomen. "Al snel, nadat ik lid ben geworden, won ik in mijn eerste wedstrijd met een baton-uitvoering meteen de eerste prijs. Daar was toen heel veel publiek, dus was ik niet zenuwachtig om hier voor zoveel mensen op te treden.” Gedanst wordt er ook op het Rijnplein. Daar geven leerlingen van Harry Cools en de Alphense Dansschool verschillende demonstraties. Ook de kinderen van de Alphense Musicalschool, de Kinderband en de Key Sisters (een tribute aan de Adrews Sisters die furore maakten in de veertiger jaren van de vorige eeuw) treden daar op. Een speciaal optreden voor de drie dames, want hun debuut is in 2019 bij het Alphense Gluren bij de Buren. 

Op de kunstmanifestatie Parkkunst in Park Rijnstroom zijn er ook volop optredens van tribute bands. De Rockin' Stones spelen nummers van The Rolling Stones en de groep Madless vertolken de ‘heavy monstersound'van de Britse skagroep Madness, die in de jaren tachtig grote hits hebben met One Step Beyond, Our House en Baggy Trousers. Het publiek op het grasveld kan niet stil blijven staan bij deze hits. Veel rustiger is de act van Hout & Hout, een surrealistisch duo dat met een koffer van gras op een step door het park tuft en de aanwezigen verbaast.

Koningsdag in het Burgemeester Visserpark
Koningsdag dans- en twirlgroep