Het is op woensdag 8 maart Internationale Vrouwendag.
Het is op woensdag 8 maart Internationale Vrouwendag. (Foto: Parkvilla)

Internationale Vrouwendag bij Parkvilla

Cultuur

ALPHEN - Het is op woensdag 8 maart Internationale Vrouwendag. Dat is een dag waarop we stilstaan bij gelijke kansen, versterking van de positie van vrouwen en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Parkvilla en de lokale werkgroep van Amnesty International zetten samen een filmavond op touw: de documentaire ‘It’s Raining Women’ over loonongelijkheid in de geïndustrialiseerde wereld.

Na afloop van de film staat er in de foyer een gratis consumptie klaar en wordt er aandacht gevraagd voor de onderdrukking van vrouwen in Afghanistan door middel van een petitie waar Amnesty International actie voor voert. De film wordt ingeleid door een interview met de regisseur, Mari Soppela. De bekroonde Finse filmmaker en producer Soppela was geschokt toen ze de ‘Glass Ceiling’-index van het tijdschrift Economist ontdekte, een statistiek die bijhoudt waar in de geïndustrialiseerde wereld vrouwen de beste vooruitzichten hebben op gelijke kansen op de werkvloer. Ze reisde in vijf jaar de wereld over om het merkwaardige en complexe ‘glazen plafond’ te onderzoeken.

Petitie

Vrouwen in Afghanistan worden steeds zwaarder onderdrukt. Sinds de moslimfundamentalisten in Afghanistan in 2022 de macht overnamen, braken zij hun belofte om de rechten van vrouwen te beschermen. Vrouwen worden volgens organisaties het zwaarst getroffen. Vrouwen die voor de regering werkten werden massaal ontslagen. Meisjes is het verboden om naar de middelbare school of de universiteit te gaan. Vrouwen en meisjes mogen niet langer sporten en parken zijn voor hen verboden terrein. Ook worden ze gevangengezet voor kleine overtredingen van discriminerende regels.

Documentaire

Nadat ze haar baan kwijtraakt ontdekt programmadirecteur Rebecca Burke dat haar vroegere mannelijke collega’s in vergelijkbare functies bijna twee keer zoveel verdienden als zij. Burke daagt haar voormalige werkgever, telecomgigant TalkTalk, voor de rechter en belandt in een worsteling met bedrijfsjuristen en het rechtssysteem. Ze krijgt hierbij steun van haar vastberaden advocaat Sheila Aly en haar vriendin Sam Walker, die haar eigen juridische strijd voor gelijke beloning heeft gewonnen.

Ontmoetingen

In haar documentaire heeft Mari Soppela ontmoetingen met diverse vrouwen zoals: Charlayne Hunter-Gault, bekroond journalist en burgerrechten-activiste en de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die zich inschreef aan de universiteit van Georgia. En Tarja Halonen, in 2000 de eerste vrouwelijke president van Finland, De expat IT-directeur Mervi Lampinen is ook in beeld, geduldig lachend wanneer ze tijdens vergaderingen weer eens voor de secretaresse wordt aangezien.