Iris van de Kolk is kandidaat voor de SP.
Iris van de Kolk is kandidaat voor de SP. (Foto: SP)

Alphense Iris van de Kolk kandidaat SP

Politiek

ALPHEN - Op de kandidatenlijst van de SP voor de Statenverkiezingen van 15 maart prijkt op nummer 3 de naam van de Alphense Iris van de Kolk (29). Als fractievoorzitter in de gemeenteraad van Alphen is ze geen onbekende in de politiek. Verder werkt ze als adviseur bij gemeenten op het gebied van duurzaamheid en ruimtelijke ordening.

Van de Kolk over haar kandidatuur voor Provinciale Staten: “de SP staat voor precies die dingen die ik belangrijk acht voor onze samenleving namelijk: solidariteit, menselijke waardigheid en ook vooral gelijkwaardigheid. Ook is de SP de enige die een systeemverandering wil zodat de menselijke maat weer voorop staat en niet het geld. Als ik gekozen word in de Provincie wil ik mij graag inzetten voor een Zuid-Holland waar iedereen een betaalbaar huis, een lage energierekening en gratis OV tot de beschikking heeft.”

Publieke handen

De kern van de SP plannen voor Zuid-Holland is: publieke diensten horen in publieke handen. Het gaat hierbij over het oprichten van een provinciaal energiebedrijf waarbij inwoners zeggenschap krijgen en een lagere energierekening. Ook wil de SP het openbaar vervoer in publieke handen nemen, zonder aanbestedingen en commerciële partijen die winst willen maken op jouw en mijn buskaartje. Het OV moet wat de SP betreft gratis worden om echt te concurreren met de auto. Het derde grote punt is het als overheid in eigen beheer laten bouwen van betaalbare woningen en fors investeren in de verduurzaming van huizen.