Tijdens de pandemie was er veel nepnieuws.
Tijdens de pandemie was er veel nepnieuws. (Foto: Pixabay)

lezing over nepnieuws in Swaenswijk

ALPHEN - In wijkcentrum Swaenswijk is dinsdag 14 maart, aanvang 14.00 uur de lezing ‘De leugen als waarheid' ofwel nepnieuws door Onno de Jong uit Doorn. ‘Iedereen liegt, maar ik niet', zo hoor je iemand weleens schertsend opmerken. 

Maar waarom liegen mensen? Is het uit eigenbelang, bijvoorbeeld om eigen fouten te verbergen? Of is het vanwege het belang van anderen, zoals om iemand te beschermen? Trouwens, in hoeverre zijn leugens eigenlijk verwerpelijk? Antwoorden op deze vragen komen in deze presentatie volop aan bod. Uiteraard gaat het ook om verspreiding van nepnieuws in de (sociale) media. Met speciale aandacht voor de opsporing van dit soort leugens. En voor de vraag wie nepnieuws dient te bestrijden: media- giganten of (inter) nationale regelgeving. Ten slotte de presentatie bevat tal van opzienbarende verhalen over leugens. Die blijven je nog lange tijd bij. Entree is gratis inclusief 1 keer koffie of thee.

Boekjes maken

Op donderdag 16 maart, aanvang 10.00 uur, is er voor het eerst in Swaenswijk een workshop boekjes maken. Willemien Rouwhorst houdt de lezing. "We gaan een aantal boekjes maken en beginnen eenvoudig met een enkel katernbinding. Daarna een visitekaartjeshouder, die voornamelijk gevouwen wordt en daarna in een kaftje genaaid. Als de tijd het toelaat maken we ook nog een midori boekje." Voor materiaal wordt gezorgd en ervaring is niet nodig. Kosten zijn per les 12,50 euro per persoon. De volgende data zijn: donderdag 13 april, donderdag 11 mei, donderdag 8 juni van 10.00 - 12.00 uur. Aanmelden kan Via Willemien wwrouwhorst@gmail.com of: 06-30 430 529. Het adres is de Jongkindt Coninckstraat 2b.