De uitgestorven Mosasaurus, ook wel maashagedis genoemd.
De uitgestorven Mosasaurus, ook wel maashagedis genoemd. (Foto: IVN Alphen aan den Rijn)

Lezing IVN over uitsterfgolven

ALPHEN - "Wist jij dat er tussen 542 miljoen jaar geleden en nu vijf massa uitsterfgolven op de aarde bekend zijn? De bekendste daarvan is de Krijt/Tertiair grens. Een meteoriet maakte toen een einde aan de heerschappij van de dinosauriërs. Wil je meer weten over hoe het leven op aarde (geologisch) meermaals zwaar op de proef is gesteld? Kom dan naar de lezing van Ad Havermans op dinsdag 14 maart, georganiseerd door IVN." 

De lezing begint om 19.30 uur,  de locatie is bezoekerscentrum de Veenweiden in Alphen aan den Rijn. 

"Massa-uitstervingen zijn ingrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis van de aarde; het zijn kantelpunten", aldus het IVN Alphen aan den Rijn. "Het is een ‘reset’ van het hele aardse ecosysteem. Zo maakte de massale uitsterf rondom de Krijt-Tertiairgrens de weg vrij voor de zoogdieren en uiteindelijk voor onze soort."

"Maar de moeder aller uitstervingen is de overgang Perm/Trias. Daar waar de Krijt-Tertiairgrens zo’n 50 procent van het leven wegvaagde, komen wetenschappers bij Perm/Trias uit op maar liefst 96 procent van alle in de oceaan levende organismen en 70 procent van de op het land levende gewervelden."

"Krijgen we in de toekomst nog een uitsterfgolf? Tijdens de lezing staat Ad Havermans stil bij deze twee uitsterfgolven en doet hij een verkenning van het begrip ‘uitsterven’ en de betekenis van uitsterven voor de evolutie. Want als je kijkt naar de ontwikkeling van het leven op aarde, zijn soortvorming en uitsterven eigenlijk twee zijden van dezelfde medaille."

Tot slot gaat Ad Havermans in op de vraag of in het huidige geologische tijdperk, het Antropoceen, sprake is van een volgende uitsterfgolf.

'Het is een reset voor het hele aardse ecosysteem'

"Na vier uitverkochte lezingen bij IVN staat hiermee opnieuw een interessante lezing op stapel. Graag aanmelden via LezingenIVNAlphen@gmail.com."

Kosten zijn 4 euro voor IVN-leden, en 6 euro voor niet-leden. Locatie: Bezoekerscentrum de Veenweiden, Burgemeester Bruins Slotsingel 15 in Alphen aan den Rijn. De lezing start om 19.30 uur - inloop vanaf 19.15 uur - en duurt tot 21.30 uur.

"Het IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal."

De lokale afdeling IVN Alphen aan den Rijn is te vinden in het Bezoekerscentrum De Veenweiden, Burgemeester Bruins Slotsingel 15 (in het Zegerslootgebied). Meer informatie op de website www.ivn.nl/afdeling/alphen-aan-den-rijn.