Martine Meester vind het een eer dat ze tot Dichter van Medemblik is benoemd.
Martine Meester vind het een eer dat ze tot Dichter van Medemblik is benoemd. (Foto: Foto van Dana)

Martine Meester uit Abbekerk nieuwe Dichter van Medemblik

Algemeen

Gemeente Medemblik barst van het talent. Dat bleek maar weer uit de vele inzendingen die binnenkwamen tijdens de zoektocht naar de nieuwe Dichter van Medemblik. De Westfriese Bibliotheken ontving tijdens de werving de meest prachtige gedichten over het thema dichter bij (Medemblik). Gelukkig hielp het publiek de jury bij het kiezen. In de Schoof in Wervershoof werd zondag 29 januari bekend gemaakt dat Martine Meester-van Groningen als trotse winnares uit de bus gekomen is.

Tijdens deze eervolle rol voor een nog af te stemmen periode mag Martine als Dichter van Medemblik bij bijzondere gelegenheden in de gemeente een gedicht schrijven. De gedichten worden door de Gemeente Medemblik en de Westfriese Bibliotheken op diverse plekken met de inwoners gedeeld. Martine is blij met de overwinning en zegt: “Ik ben ontzettend trots en vereerd dat ik de kans krijg om als Dichter van Medemblik de stad en haar inwoners te verbeelden in mijn gedichten. Ik kijk er naar uit om mijn liefde voor Medemblik te delen met de gemeenschap.”

Het winnende gedicht:

Kortbai

Wat of in je hart zit, is altoid kortbai

Weer of je je thuis voele, voel je je vrai

Weerom? Met gien pen ken ik dat goed beskroive

Toch weet ik: hier hoor ik en hier wul ik bloive

Weer mense bloid groete, ze kenne mekaar

D’r is genog ruimte voor oôs allegaar

Maar niet iederien die hier weunt komt van hier

De vlucht of de liefde of werk of ‘t plezier

Déérom ben ze hier kommen om hier te leven

En zô oôze kerne meer kleure te geven

‘n Roikdom is ‘t, zôveul verskaaienhoid

As dat in je hart komt, raak je ‘t gien meer kwoit

En wat in je hart zit, is altoid kortbai

‘k Wens ieder ‘n plek hier, zô mooi en zô vrai

Martine Meester - van Groningen

Literaire kwaliteit en originaliteit

Het was voor de jury – bestaande uit Jeroen Broeders (wethouder gemeente Medemblik), Piet Hartog (lid van de Raad van Toezicht van de Westfriese Bibliotheken) en Harry de Bles (lid van het Cultuurplatform Medemblik en directeur van het Stoommachinemuseum) – een lastige opgave om een keuze te maken. Toch zaten zij snel op een lijn met hun keuze van de vijf genomineerden: Arjan Jonker, Peter Kapers, Robbert van Tol, Ton Kroezen en Martine Meester-van Groningen. De jury heeft bij de beoordeling gelet op literaire kwaliteit, originaliteit en de toepassing van het thema Dichter bij Medemblik door de dichters. Wethouder Broeders: “De inzendingen waren erg divers en van hoge kwaliteit. Het gedicht van Martine zit echt goed in elkaar en geeft je een ‘dichter bij Medemblik’-gevoel. Daarnaast kreeg dit gedicht ook veel stemmen van het publiek en droeg Martine hem vanmiddag erg goed voor”.

Dichten tijdens diverse gelegenheden

Mieke de Beer-Koomen was in 2022 de Dichter van Medemblik. Ze schreef gedichten voor diverse gelegenheden en voerde deze op bij evenementen zoals de opening van de tentoonstelling 1572 in Kasteel Radboud, de Gouden Nacht en de herdenking van 4 mei. Zondag is het stokje dus overgedragen aan Martine. Tijdens de feestelijke bijeenkomst mocht ook Jannika van 9 jaar oud even naar voren komen. Vanwege haar leeftijd kon zij niet meedingen in de verkiezing, maar zij kreeg wel een speciale oorkonde.

De vijf genomineerden en Mieke de Beer (r) oud Dichter van Medemblik.