Plannen is cruciaal.
Plannen is cruciaal. (Foto: Adobe Stock)

Effectief studeren, hoe pak je dat aan?

Studeren is ook een vak, leren leren is voor sommigen niet makkelijk. Afleiding is tegenwoordig overal. Hoe zorg je er nou voor dat je zo effectief mogelijk kunt studeren? 

Ten eerste: structuur. Gebruik een (digitale) agenda of een to-do list, die je dagelijks bijwerkt. Door al jouw taken op een rijtje te zetten, houd je overzicht én voorkom je dat je dingen vergeet. 

Daarnaast is routine heel belangrijk. Zorg dat je voldoende slaap krijgt en gezond eet, zodat je tijdens het studeren de informatie goed kunt opnemen. 

Houd ook je bioritme in de gaten. Ben je een ochtendmens, of juist een avondmens? Stem daar je planning op af. Als je vooral 's avonds productief bent, kun je die tijd het beste gebruiken om in de boeken te duiken. Een fijne studieplek is een must. Zoek een ruimte waar je rustig kunt zitten, zonder (veel) afleiding. Laat je telefoon in je tas, want de verleiding om tussendoor even op Facebook te scrollen is groot. 

Heb je moeite met het opnemen van informatie? Het kan helpen om heen en weer te wandelen terwijl je een tekst leest. Samen studeren kan ook veel goed doen. Door elkaar te overhoren en te helpen met het beantwoorden van lastige vragen, kan je de informatie sneller onthouden.