Liesbeth met haar drie voorleeskinderen. Zij tonen trots hun voorleesdiploma, die ze na twintig weken kregen.
Liesbeth met haar drie voorleeskinderen. Zij tonen trots hun voorleesdiploma, die ze na twintig weken kregen. (Foto: aangeleverd)

Voorlezers gezocht voor Vrijwilligerspunt Westfriesland

MEDEMBLIK - Wie van voorlezen of taal houdt, kan voorlezer worden van het project Samenvoorlezen van Vrijwilligerspunt Westfriesland. 

Het lijkt zo vanzelfsprekend; voor het slapengaan nog even een paar bladzijden voorlezen aan je kind. Maar wat als je als ouder de Nederlandse taal niet goed beheerst of zelf moeite hebt met lezen? Samenvoorlezen zet taalvrijwilligers in die kinderen van 2 tot 12 jaar voorlezen die taal- of leesondersteuning kunnen gebruiken. Dat zijn kinderen die hier geboren zijn, of nieuw zijn in Nederland. Vind jij (voor)lezen leuk, hou je van taal én vind je het leuk om met kinderen te werken? Word voorlezer.

Als voorlezer bij Samenvoorlezen ga je gedurende twintig weken één uur per week bij een gezin thuis voorlezen. Door samen te gaan lezen, maakt de taalontwikkeling van de kinderen een grote sprong. Dat merkt voorlezer Liesbeth van Eik in de vier gezinnen waar ze heeft voorgelezen. "In elk gezin waren meerdere kinderen, die allemaal mee wilden doen met het voorlezen. Gezellig, de kleinste op schoot en de rest ernaast, boek open en daar begint het avontuur." Ze weet ook dat vooral de kleintjes maar een korte aandachtsboog hebben. Dan is een uur lang voorlezen te lang. "Ik wissel dat af met taalspelletjes. Of we zingen samen liedjes. Daar leer je ook goed Nederlands van."

En dat voorlezen gewoon heel gezellig is, weet voorlezer Irma Klaver:  "Na onze laatste afspraak hing mijn voorleeskindje Szymon aan mijn benen, ik mocht eigenlijk niet weg. Dat bewijst maar: zo gezellig is samen voorlezen. Voorlezen is ideaal vrijwilligerswerk. Je kijkt even binnen in een ander gezin, in een andere cultuur en een andere wereld. Dat is bijzonder. Het gaat maar om een uurtje per week, maar in die tijd maak je een groot verschil. Het is gewoon ontzettend fijn om iets voor iemand anders te kunnen betekenen."

Voorlezen ook iets voor jou? Wil je met slechts een uurtje in de week een gezin helpen met de Nederlandse taal? Meld je dan aan als voorlezer via voor lezen@vrijwilligerspunt.com of bel 0229-216499.

Voorlezer Irma en haar voorleeskindje Szymon.